Sensibo Air

Allt du behöver veta om Sensibo (och lite till)

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Vad är och gör en Sensibo?

Sensibo är en WiFi-fjärrkontroll med inbyggd termostat för smartare styrning av luftvärmepumpar och luftkonditioneringsenheter via smartphone. Den hjälper dig att förstå och kontrollera ditt hem och dess klimat för att skapa en trivsammare inomhusmiljö. Dessutom kan du kontrollera ditt hem oavsett var i världen du befinner dig (du kan alltså busa med de som är kvar hemma när du är bortrest).

Men ge mig lite konkreta funktioner!

Sensibo kan sänka temperaturen i ditt hem medan du är på jobbet och höja den lagom till att du kommer hem. Är det en kokhet sommar kan den kyla ner ditt hem lagom till du kommer in från badet eller picknicken.

Behöver mitt hem en Sensibo?

Om du vill ta kontrollen över dina inomhusmiljöer förser Sensibo dig med realtidsinformation om hemmets klimat, så du kan justera det så du eller ni som bor där maxar trivseln.

Jag är inte intresserad av manuell styrning, grejer ska bara fungera! Fyller Sensibo någon funktion för mig?

Kopplar du upp den till Tibber så kan vi styra den automatiskt utifrån din valda komforttemperatur och parametrar som bl.a. elpris och väderprognos. Allt för att du ska få ett jämnare inomhusklimat, till så låg kostnad som möjligt, så enkelt som möjligt.

Sensibo Air och Sensibo Sky? Vad är skillnaderna?

Sensibo Air är uppföljaren till Sensibo Sky. Air kommer med en rad olika förbättringar:

• Uppdaterad design

• Extern sensor för smartare styrning

• Bättre användning av värmepumpens inställningar för att styra din energiförbrukning.

• Miljövänligare tillverkningsprocess

• Upptäcker när boende lämnar ett rum, stänger av värmepumpen (om man så vill), och anpassar klimatet efter hur många som befinner sig i ett rummet.

Det är stora fördelar med att kombinera rumsgivaren med den nya klimatfunktionen för att upprätthålla inomhustemperaturen du önskar när du exempelvis sitter och arbetar eller myser med familjen.

Men äldre syskonet Sensibo Sky är fortfarande en mycket bra produkt som ger dig matnyttig information och ökad kontroll över hemmets klimat.

Hur mycket energi kan jag spara genom att ansluta min värmepump till Sensibo?

Tester har visat att en kombination av Sensibos funktioner (geofencing, klimatfunktion, 7-dagars schemaläggning och rörelsesensorn) kan spara upp till 40% av värmepumpens energiförbrukning.

Är Sensibo kompatibel med just min värmepump/-system?

Sensibo fungerar i princip tillsammans med alla luftvärmepumpar/-system och luftkonditionerare, under förutsättning att den har en IR-mottagare för att ta emot signaler från en fjärrkontroll.

Hur många sensorer kan jag ansluta?

Varje Sensibo Air har stöd för upp till 8 rumsgivare. Vill du ta total kontroll över varje rum i huset har du med andra ord den möjligheten.

Kan man välja vilken sensor Sensibo Air ska lyssna på?

I Sensibo-appen kan du välja vilka av sensorerna som ska användas som huvudsenorer för temperatur och luftfuktighet. Funktionen som visar om du är i rummet eller inte som slår på eller stänger av värmepumpen beroende på din närvaro använder alla sensorerna tillsammans för att nå ett välgrundat beslut.

Kan jag installera Sensibo eller behöver jag ringa en elektriker?

Detta fixar du! Du kan lägga ifrån dig gula sidorna.

Sensibo Air levereras med ett Bluetooth-chip som gör installationen mycket enkel. Sensibo Sky är även den enkel att installera. Skulle du behöva hjälp kan du alltid ropa på oss i chatten!

Vad gör Sensibo Air bättre än konkurrenterna?

Sensibo Air är den första värmepumpskontrollen som levereras med en trådlös rumssensor för extra konsumtions- och komfortfördelar.

Fungerar Sensibo Air som ett klimatsystem för inomhusbruk? Hur då?

Sensibo Air är ett bra första steg mot att förbättra inomhusklimatet genom externa sensorer. Den första enheten är en rumssensor som hjälper till att få bättre komfort genom att använda data från dess interna temperatur- och luftfuktighetssensorer. Den kan också hjälpa till att minska vår elförbrukning med hjälp av rörelsesensorn. Genom att lägga till fler sensorer och fler datadrivna automationer i din hemmiljö gör det att du kan uppnå en perfekt komfortnivå, minska din förbrukning och samtidigt hålla koll på luftkvalitén. Det är ekonomiskt miljövänligt och bra för hälsan. Kort sagt: smart!

Vilka är fördelarna med att läsa av luftkvaliteten och vad ska man göra om kvaliteten är dålig?

Vi ser inte luften vi andas in men partiklar i luften påverkar hälsa och välmående. Något många inte riktigt tänker på, men ack så viktigt.

Om luften utomhus innehåller skadliga partiklar ska vi stänga fönstren och cirkulera luften inuti hemmet, och om luften i hemmet är dålig ska vi använda en luftrenare för att det inte ska vara skadligt för vår hälsa.

Vilka typer av nivåer kan Sensibo Air mäta?

Idag ansluter Sensibo till externa tjänster för luftföroreningar för att varna dig om luftkvaliteten utanför fönstret är dålig. Inom en snar framtid erbjuder Sensibo ännu fler sensorer och luftrenare för luftkvalitet som du ansluter till ditt hem för att automatiskt mäta och rena luften du andas in. Framtidens inomhusklimat ska bli bättre än någonsin!

Felsökning:

Har du problem med Sensibo Airs uppkoppling?

Ingen fara. Guiden nedan hjälper dig återuppkoppla din Sensibo.

1. Starta om din router och din Sensibo.

2. När Sensibon har ström: Återställ den genom att trycka ett gem (eller annat smalt objekt) i det lilla hålet på Sensibons sida.

3. Öppna WiFi-inställningarna på din telefon eller dator, och koppla upp dig till nätverket SENSIBO-I-XXXXX. Nätverket har inget internet och låt det va så medan du gör installationen.

4. Öppna en webbläsare och ange adressen http://192.168.4.1

Webbläsaren öppnar nu ett nytt fönster.

1. Ange id/namn och lösenord för ditt WiFi.

2. Välj “Configure WiFi”/”Konfigurera WiFi.

3. Sensibo ska börja blinka och när den slutar blinka är enheten uppkopplad. Voila! Nu är den förhoppningsvis igång igen och du kan återta kontrollen över ditt inomhusklimat.