Algemeen
Fasen 1️⃣2️⃣3️⃣

Het verschil tussen 1 en 3 fasen en wat je er aan hebt

Meer dan een week geleden bijgewerkt

De aansluiting op het elektriciteitsnet van jouw huis begint bij de meterkast. Die bestaat uit kabels (en beveiliging) die jouw huis verbinden met het elektriciteitsnet. De grootte van de aansluiting bepaalt uiteindelijk hoeveel stroom er tegelijkertijd door de aansluiting kan. Je hebt in Nederlandse huizen te maken met een 1-fase- of 3-fasenaansluiting.

1-fase

De meeste huizen in Nederland beschikken over een 1-fase-aansluiting. Bij een 1-fase-aansluiting komt er één elektriciteitskabel je huis binnen. In deze kabel zitten 2 draden: een fasedraad en een nuldraad. De spanning die op de stopcontacten in je huis staat is het verschil tussen deze twee draden. Je herkent deze aansluiting door te kijken op de meter in de meterkast. Er staat dan 220/230V op. Dit betekent dat je op ieder stopcontact maximaal 230 volt kan gebruiken.

3-fasen

Bij een 3-fasenaansluiting komen er drie draden je meterkast binnen. Elk van deze draden bevat 230 volt. Daarnaast is er ook bij deze aansluiting een nuldraad. Deze aansluiting is een grotere aansluiting dan de 1-fase-aansluiting en levert ook meer vermogen. Je herkent deze aansluiting doordat er 3x220/230V of 380/400V op de kWh-meter staat. 380/400V betekent dat je ook krachtstroom kan ontvangen en dus zware apparaten kan aansluiten en gebruiken. Je gebruikt hier wel andere stekkers voor, je kunt je hierover laten informeren door een installateur.

Waar heb je een 3-fasen-aansluiting voor nodig?

Als je apparaten wilt gebruiken die krachtstroom nodig hebben, is een 3-fasenaansluiting sowieso een vereiste. Maar ook wanneer je veel grootverbruikers in je huis (tegelijk) wilt gebruiken is een 3-fasenaansluiting verstandig. Denk hierbij aan een jacuzzi, warmtepomp, sauna, elektrische kookplaat en natuurlijk ook laadpalen voor auto’s.

Als het over het laden van elektrische auto’s gaat, hoor je vaak de termen ‘1 fase’ en ‘3 fasen’ laden. Maar wat houdt het in?
Simpel gezegd kan je met een 3-fasen aansluiting je elektrische auto sneller laden. In de praktijk zijn de meeste laadpalen voor thuis geschikt voor 1 x 16 A (3,6 kW / 1 fase) of 3 x 16 A (11 kW, 3 fasen). Met hoeveel vermogen je daadwerkelijk kan laden ligt ook aan je auto. Uit je stopcontact en de laadpaal komt wisselstroom, maar de accu van je auto werkt op gelijkstroom. De zogenoemde ‘onboard charger’ van je auto zet dit om en de capaciteit van deze onboard charger bepaald ook deels de laadsnelheid.

Sommige auto’s zijn ongeschikt voor 3-fase laden. Je kunt die overigens wel aansluiten aan een paal met een 3-fasen aansluiting, maar je krijgt dan een derde van het maximale laadvermogen van de laadpaal.

In het kort: Met welk vermogen je kan laden hangt af van de aansluiting in de meterkast, de laadpaal en de auto zelf.

Verbruik per fase in de Tibber-app📱

Wanneer je een 3-fasen aansluiting hebt en de Tibber Pulse gebruikt is het mogelijk om per fase het verbruik te zien.

1. Open de Tibber-app

2. Klik op ‘huidig verbruik’ en ga naar ‘Per Fase’ bovenin

Je ziet hier het gebruik per fase zoals hieronder: