Tibber Pulse - Wat zie ik in de App? 👁️

Wat zie je precies in de Pulse Power-up?

Meer dan een week geleden bijgewerkt

De Tibber Pulse Power-up laat je zien wat je stroomverbruik en de fasebelasting is in real-time.

Dus, wat houdt dat precies in?

Laten we de twee overzichten bovenaan dit scherm bekijken - Verbruik 📈 en Fasen 📊. Maar ook hoe de Notificatie-functie werkt en wat je kunt doen in verschillende scenarios. 👍

Verbruik

De tijdsgrafiek laat je verbruiksgedrag zien tot 24 uur terug, op zowel iOS als Android. Zo kun je horizontaal terug scrollen om te ontdekken wat er veranderd in je verbruik en wellicht achterhalen waarom. Of zoom in of uit voor kortere of langere tijdspanne.

Fasen

Deze grafiek laat de huidige fasebelasting zien in de kleuren 🟢🟠🔴, afhankelijk van hoe dicht je verbruik bij het maximum ampère van jouw aansluiting ligt (te zien boven elke staaf). Zo heb je een goed overzicht van de status van elke fase. Onderin zie je de historische meldingen van overbelasting op de fase(s) in de afgelopen 30 dagen, gesorteerd op datum en tijd.

Notificaties

In de Tibber-app onder "Jij" ➡ "Push-notificaties" kun je notificaties aanzetten voor het geval de hoofdzekering overbelast raakt. We raden je aan om dit te doen. Een overbelaste hoofdzekering is meestal geen ramp, maar kan gebeuren als teveel apparaten tegelijkertijd stroom verbruiken. Als dit regelmatig gebeurt is dit iets om met een elektricien te bespreken.

Met de overbelaste hoofdzekering notificaties aan krijg je een push-notificatie op het moment dat de overbelasting plaatsvindt en kun je de geschiedenis bekijken in zowel het real-time fasebelasting scherm als in je meldingsgeschiedenis onder "Jij" ➡ "Push-notificaties".

Instructies

Wat zijn zekeringen en fasen?

• Een zekering is een klein apparaatje dat de belasting van de elektriciteitskabels bewaakt. Wanneer te veel vermogen over één groep loopt smelt de zekering, waardoor de stroomtoevoer stopt.

• Fasen staan voor de 1-fase of 3-fase aansluiting, oftewel het aantal draden dat van het stroomnet je meterkast binnenkomen. De meeste Nederlandse huishoudens hebben een 3x 25A aansluiting, je hoofdzekering is dan ook 25A. Benieuwd wat jij hebt? Je kan dit achterhalen via je netbeheerder.

Wat betekent het als mijn hoofdzekering overbelast raakt?

Vaak raakt het overbelast omdat je te veel apparaten tegelijkertijd hebt aanstaan (op één stroomgroep). Normaal gesproken kan een zekering meer aan dan waarvoor hij geschikt is, voor korte perioden. Dus zolang je stoppen niet doorslaan is er waarschijnlijk niets aan de hand. En als dit wel een keer is gebeurd betekent dat niet dat het constant zal gebeuren. Probeer altijd eerst om je zekeringen te vervangen of opnieuw in te stellen (zorg ervoor dat je reserveonderdelen in de juiste maat hebt als je Diazed-zekeringen gebruikt). Als het niet opnieuw gebeurd is het wellicht niet nodig om een elektricien te bellen.

Indien je stoppen wel vaak doorslaan is het verstandig om een elektricien te bellen om de belasting op je zekering terug in balans te brengen. Het zou in dat geval kunnen dat je te veel apparaten met een te hoog vermogen vaak tegelijkertijd op dezelfde zekering gebruikt. Of vervang ‘m voor een krachtigere zekering.

Ik krijg steeds meldingen dat mijn hoofdzekering overbelast is, wat doe ik?

In de Tibber-app ga je naar HomePulse nuFasen. Hier **kun je de huidige fasebelasting zien van elke fase. Rood betekent in of vlakbij de maximale capaciteit, houd er rekening mee dat de fasebelasting vaak verandert dus het kan zomaar geel zijn wanneer je het checkt, of groen, ondanks dat je net een notificatie hebt gehad.

Een goed startpunt is om de geschiedenis te bekijken aan de onderkant van het scherm. Hierin staat wanneer je hoofdzekering overbelast raakte. Probeer dan na te gaan wat je op dat moment deed. Misschien draaide je een wasje, was je aan het koken, en/of lag je elektrische auto aan de lader? Als veel van deze apparaten op dezelfde stroomgroep zijn aangesloten kan het makkelijk overbelast raken, wat vervolgens een push-notificatie triggert. Als je deze vaak ontvangt is het een idee om je verbruik iets meer te spreiden om de belasting op de hoofdzekering te verminderen.

Als je nog steeds vaak notificaties krijgt van overbelasting, controleer dan of de juiste grootte van de zekering is ingesteld. In de Tibber-app ga je naar Home Pulse nu en klik je op het tandwiel ⚙️. Daar kun je controleren, bij “Grootte hoofdzekering”, of het lager is ingesteld dan de ware grootte van je hoofdzekering. Dit kan ook notificaties veroorzaken.

Kan Tibber me helpen om overbelasting van de hoofdzekering te voorkomen?

Ja, met een gekoppelde Pulse gecombineerd met een geïntegreerde laadbox (Easee of Zaptec) kan Tibber je laadsnelheid automatisch verlagen als overbelasting van de hoofdzekering dreigt.

Waarom zijn er zo vaak zoveel pieken in mijn Pulse grafiek?

Normaal gesproken komt dit door één of meerdere verwarmingsapparaten die aanstaan. Deze komen het vaakst voor in een huishouden:

• Elektrische radiatoren

• Airco’s

• Boilers/kokend waterkraan

• Luchtontvochtigers

• Elektrische vloerverwarming

• Ovens, waterkokers & koffiezetapparaten