Slim Laden - FAQ 💬
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen met betrekking tot slim laden.

Wat is slim laden en hoe werkt het? 🚗

Slim laden is simpelweg het laden van je elektrische auto automatisch verplaatsen naar de goedkoopste uren van de dag, rekening houdend met de vertrektijd die je instelt. 💡

We halen informatie over de batterijcapaciteit, het batterijniveau, het laadvermogen en de stroomprijs op. In combinatie met de ingestelde vertrektijd berekenen we hoe lang het duurt om je auto volledig op te laden en van welke uren we binnen die periode het best gebruik kunnen maken. Als er ruimte is om de laadsessie geheel of gedeeltelijk te verplaatsen naar goedkopere uren, dan doen we dat. Maar we geven altijd voorrang aan een volledig opgeladen batterij. 👍

Wat heb ik nodig om mijn elektrische auto slim op te laden en hoe begin ik?

Om te starten met slim laden heb je een energiecontract bij Tibber en een geïntegreerde elektrische auto en/of een geïntegreerd laadpunt (Wallbox, Zaptec, Easee, Go-e of Charge Amps) nodig. Als jouw model in deze lijst met Power-ups is opgenomen, is het een online auto.

🚙 Integreer je auto

• Open de Tibber-app en tik op ‘Power-ups’

• Zoek en tik op het gewenste merk in de lijst

• Tik op ‘Verbinden’ en log in met je inloggegevens van het account van jouw automerk.

• Tik op ‘Verbinden met Tibber’.

🔌 Integreer je laadpunt

• Ga naar de Tibber-app en tik op ‘Power-ups’

• Tik op het juiste laadpunt

• Tik op ‘Verbinden’ en vul je gegevens in en volg de installatieprocedure.

• Nu kun je slim laden activeren

Als je zowel je elektrische auto als laadpunt hebt geïntegreerd, raden we je aan om alleen voor het laadpunt slim laden te activeren en slim laden uit te zetten voor de integratie van je auto. Op die manier gebruiken we wel de informatie die we van je auto ontvangen zoal bijvoorbeeld het batterijpercentage, maar is het laden via het laadpunt stabieler vanwege een laadschema die naar de lader wordt gestuurd. De lader ontvangt dus een schema waarin staat wanneer er geladen moet worden en wanneer niet. Daarom hoeft Tibber niet constant start- en stopcommando’s naar de auto te sturen, zoals bij een directe integratie zonder geïntegreerd laadpunt gebeurt.

Ik heb auto model X van merk Y, kan ik deze slim laden via de Tibber-app?

De automodellen die wij direct integreren en slim kunnen laden vind je hier. Staat jouw specifieke model niet in de lijst? Niet getreurd: slim laden nog steeds mogelijk met een laadpunt van Wallbox, Zaptec, Easee, Go-e of Charge Amps.

Waarom laadt mijn auto langzaam, met een laag vermogen of slechts met één fase?

Bekijk eerst of je laadpunt, meterkast en auto het laden met meer dan één fase wel ondersteunt, anders is laden met een hogere laadsnelheid niet mogelijk. Twijfel je hierover? Neem dan contact op met je installateur.

Als je een Easee-laadpunt hebt, kan je controleren of de fasemodus correct is ingesteld in de Easee-app of op https://easee.cloud.

Waarom laadt mijn auto tijdens de dure uren?

Meestal heeft dit te maken met de tijd die nodig is om volledig op te laden. Het ingestelde batterijpercentage bereiken heeft namelijk een hogere prioriteit dan laden in de voordelige uren.

Het kan ook zijn dat Tibber de verkeerde informatie heeft ontvangen van de app van de autofabrikant waardoor de Tibber-app denkt dat de accu vol is. Dan starten we dus niet met laden, omdat daar simpelweg geen aanleiding toe is. Ook kan het daardoor zijn dat Tibber de informatie krijgt dat het batterijniveau hoger is dan het in werkelijkheid is en zal het laden dus worden uitgesteld.

Ook is het mogelijk dat Tibber een berekening maakt op basis van een te laag batterijpercentage, waardoor we denken dat het laden langer gaat duren dan het daadwerkelijk doet. Dit kan te maken hebben met verschillende factoren, afhankelijk van het type integratie. Voor auto's berekenen we het laadvermogen op basis van de resterende laadtijd en het batterijniveau, terwijl we bij laadpunten uitgaan van het gerapporteerde gemiddelde van eerdere laadsessies.

Waarom begint mijn auto meteen met laden?

Met slim laden via een directe integratie kunnen sommige auto's een tijdje worden opgeladen in een minder voordelig uur. Voor het slimme laden werkt het algoritme met start-stop commando's. Deze commando's worden om de 15 minuten gestuurd. Dit betekent dat de auto hoe dan ook begint met laden tot er een commando gegeven wordt om te stoppen en/of te starten. Wanneer je net na het laatste start-stop commando in-plugged, kan het dus zijn dat de auto de volle eerste 15 minuten laad terwijl dat niet de bedoeling is volgens het schema.

Waarom is mijn auto niet volledig opgeladen bij vertrek?

Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar controleer eerst of je alles correct hebt ingesteld, zoals bijvoorbeeld je vertrektijd. Staat deze ingesteld op de juiste dag?

Mogelijk is de verbinding met de auto en/of het laadpunt verloren, controleer de internetverbinding.

Het kan ook te maken hebben met het feit dat Tibber de verkeerde informatie heeft ontvangen van de app van de auto m.b.t. het batterijniveau, waardoor het laden te lang is uitgesteld.

Het kan ook zijn dat de auto het aangeboden vermogen niet wilde accepteren. Bijvoorbeeld als de auto in ‘deep sleep’ is gegaan en niet ‘wakker’ werd van aangeboden stroom.

Als je dit hebt gecontroleerd en het is niet verholpen, stuur ons dan een berichtje. 🤗

Hoe kan ik het laden geforceerd starten, ook al is slim laden ingeschakeld?

Als je slim laden hebt ingeschakeld en het laden dus pauzeert in afwachting van goedkopere uren, kan je het laden geforceerd starten door op ‘Slim laden pauzeren’ te tikken in de Tibber-app.

Als je een Easee hebt, kun je ook direct op het laadpunt beginnen met laden door de touchknop op de voorkant 2 seconden ingedrukt te houden totdat hij blauw begint te knipperen.

Houd er rekening mee dat je het slim laden de volgende keer opnieuw moet activeren in de Tibber-app of de kabel moet loskoppelen en weer aansluiten om slim laden opnieuw te activeren. Een andere optie is om 24 uur te wachten; slim laden wordt daarna weer automatisch geactiveerd.

Mijn auto staan niet in de lijst met geïntegreerde modellen. Komt de integratie nog?

We willen zoveel mogelijk modellen integreren, echter kost dit tijd en zijn we vaak ook afhankelijk van de mogelijkheden die de fabrikant ons biedt. De kans dat jouw model geïntegreerd gaat worden is dus aanwezig maar geen zekerheid.

Wat zijn de verschillen tussen de laadpunten die Tibber verkoopt?

In de Tibber Store vind je drie vaste laadpunten: de Zaptec Go, Easee Charge Lite, en Wallbox Pulsar Max. De basisfuncties van de drie laadpunten zijn hetzelfde. Wat naast het uiterlijk verschilt, is het volgende:

• Wallbox heeft een vaste kabel die je niet kan loshalen, die van Zaptec en Easee zijn wel los te koppelen.

• Zaptec kan iets minder goed tegen warmte dan Wallbox en Easee, de laadsnelheid gaat dan omlaag.

• Wallbox heeft de optie voor solar charging, echter werkt dit niet in combinatie met slim laden via Tibber. Het is dus óf slim laden óf solar charging.

• Verbinding Zaptec: WiFi & 4G
    Verbinding Wallbox: Wi-Fi, Bluetooth
    Verbinding Easee: Wi-Fi, 4G en Bluetooth

• Easee biedt slechts de optie om één operator toe te voegen, terwijl Zaptec en Wallbox er meerdere kunnen hebben. Met een Easee-lader kun je dus niet slim laden in combinatie met bijvoorbeeld het E-flux programma.
    ​Als je zakelijk gebruik wilt maken van dynamische prijzen en slim laden in combinatie met een laadpunt van Easee, kun je het aantal kilowattuur (kWh) dat nodig was voor het laden van de auto (zichtbaar in de app) vermenigvuldigen met het gewogen gemiddelde van de maandfactuur.

Daarnaast hebben we ook nog de go-e Gimini Flux, een plug-and-play laadpunt van go-e voor zowel thuis als onderweg.

De laadkabel zit vast in mijn Easee, hoe verwijder ik die weer?

Als het laadpunt offline is:

Schakel de stroom naar het laadpunt een paar minuten uit. Het vergrendelingsmechanisme zou de kabel automatisch moeten los moeten laten.

Als je de laadkabel permanent hebt vergrendeld:

Druk de touchknop boven de lichtstrip in op de Easee totdat deze groen wordt.Log in op het netwerk dat is aangemaakt voor het Easee-laadpunt.

Open de browser vanaf je telefoon en ga naar 192.168.4.1. Voer hier je pincode in.

Zoek de kabelslot-optie en schakel de permanente vergrendeling uit.

Als je de laadkabel niet permanent hebt vergrendeld:

Hoogstwaarschijnlijk is het vergrendelingsmechanisme, dat zich tegen de kabel klemt, vast komen te zitten.

Duw de kabel met kracht in de lader. Druk vervolgens 1 à 2 seconden op de touchknop op het laadpunt terwijl je de kabel heen en weer beweegt en aan de kabel trekt.

Herhaal dit een paar keer en uiteindelijk zal het vergrendelingsmechanisme loskomen en kun je de kabel eruit halen.

Waar vind ik mijn serienummer en pincode voor mijn laadpunt?

Easee Home

De pincode en het serienummer kan je vinden op een sticker op de connector achter het frontje van de Easee of op de doos.

Je kunt het serienummer van de Easee ook opvragen door op de touchknop te drukken totdat de lader groen knippert en op zoek gaat naar beschikbare lokale wifi.

Het serienummer is te herkennen als onderdeel van het wifi-netwerk dat het laadpunt aanmaakt met de naam Easee Home EHxxxxx.

Zaptec Go

Bij een Zaptec vind je de pincode en het serienummer aan de onderkant van het laadpunt aan de rechterkant. Het serienummer staat ook op de doos waarin het laadpunt is geleverd.

Wallbox

De SN en UID staan op een sticker aan de buitenkant van de doos waarin het laadpunt is geleverd en op de lader zelf.

Voor de Pulsar- of Commander-familie bevindt zich dezelfde sticker linksonder op de lader en voor de Copper-familie is de SN op de onderkant van de lader gegraveerd.

Heb je nog vragen? Er is een goede kans dat je het antwoord kunt vinden in onze andere handige hulpartikelen.

Als je liever direct met ons wilt praten, kun je altijd een bericht sturen via de app, onze website, of een e-mail sturen naar hello@tibber.com. We staan voor je klaar van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00! 📬​