Aan de slag 💫
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Alle apparaten in huis die met het internet verbonden en bediend kunnen worden met een smartphone, tablet of computer vallen onder smart home. Een greep uit de smart home-collectie: lampen, koelkasten, magnetrons, radiatoren, warmtepompen, zelfs elektrische auto’s vallen soms onder de noemer smart home. De mogelijkheden met smart home zijn oneindig. En het hoeft ook niet heel veel te kosten. 🤗

Bij Tibber vinden we controle over je energieverbruik belangrijk en precies daar zijn smart home producten essentieel voor. We werken elke dag aan het ontwikkelen van simpele en effectieve manieren van energie (en geld) besparen zonder op comfort te verliezen. Bijvoorbeeld: je kunt je huis zo automatiseren dat je verwarmen mijdt op de duurste momenten, en dat je elektrische auto automatisch laadt op de goedkoopste momenten. Maar ook dat je koffietje voor je klaarstaat als je net uit de douche komt ☕️

Je hoeft geen programmeur te zijn om deze dingen te fixen, het is veel simpeler dan je denkt. Hier volgen een paar handige Tibber tips voor je smart home 👍

Bespaar energie, stuur je verbruik

Dat zijn in feite de twee manieren om je energierekening te verlagen in je huis. Je kunt je ‘onnodig’ verbruik verminderen, door bijvoorbeeld een energiezuinigere koelkast aan te schaffen, of door eindelijk eens afscheid te nemen van die combimagnetron uit 1930, maar ook door korter te douchen, de verwarming een standje lager te zetten, of door naden en kieren te dichten in je huis. Maar met dynamische energieprijzen kun je ook je verbruik slim sturen naar de voordeligste momenten, meestal laat in de avond of in de middag. Met verbonden slimme producten hoef je geen wekker meer te zetten om je wasje voordelig te draaien.

Aan de slag: stap voor stap

Begin met het vaststellen met hoe je het meest kunt besparen door je verbruik te verlagen of te sturen naar voordelige momenten. In de meeste gevallen is dat verwarmen. Als je een elektrische auto hebt is dat ook een grote kostenpost — en iets wat simpel te sturen is naar voordeligere momenten. Onder Analyse → Het meest verbruikt krijg je een beter beeld van waar je verbruik uit bestaat. Met de Pulse kun je zelfs je real-time verbruik zien, en zo op jacht gaan naar verstopte stroomslurpers. Door ze uit- en aan te schakelen kun je simpel zien wat ze verbruiken en of ze aan vervanging toe zijn of dat ze te sturen zijn naar de momenten dat de stroomprijs laag is.

Simpele upgrades:

• Switch naar een slimme thermostaat (met je huidige verwarmingssysteem)

• Switch naar een energiezuiniger verwarmingssysteem

• Koop een weerstation

• Vervang gloei- en hallogeenlampen voor slimme ledlampen

• Laad je auto slim op

• Koop een smart hub

Verwarmen 🔥

Met slim verwarmen optimaliseert Tibber het verwarmen van je huis voor je. Tibber houdt rekening met de stroomprijs, het weer, en het binnenklimaat om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk hoeft te stoken (of stroom gebruiken) en voor de laagste prijs. Ongeacht welk verwarmingssysteem je gebruikt - er bestaat altijd wel een slimme oplossing voor.

Smart hub 🔗
Om al je apparaten via één plek aan te sturen is een smart hub een goed idee. Welke voor jou het meest geschikt is hangt af van o.a. welk soort en hoeveel slimme apparaten je hebt, en wat je ermee van plan bent. Altijd goed om even vooronderzoek te doen.

Athom Homey

Met Athom Homey verbind je (bijna) al je slimme producten aan de hub, direct of indirect via API’s. In de Homey-app kun je Flows maken om bepaalde slimme apparaten automatisch op elkaar af te stemmen. Bijvoorbeeld, je kunt de lichten bedienen met bewegingssensoren, het koffiezetapparaat aanzetten op het moment dat je opstaat, of de verwarming automatisch uitzetten als niemand thuis is. Je kunt Homey simpel verbinden met de Tibber-app waardoor je nog meer slimme mogelijkheden hebt direct vanuit de app.

Futurehome

Met Futurehome kun je slimme producten met elkaar laten communiceren en je huis op afstand bedienen, zoals de verwarming. Nadat je de slimme apparaten via de app van de hub hebt verbonden kun je de smart home functies ook in de Tibber-app gebruiken.

Home Assistant

Home Assistant is een open source-platform voor het bouwen van je eigen smart home-oplossingen. Het platform draait op Python 3 en Raspberry Pi 3 Model B+. Tibber heeft een plug-in voor Home Assistant beschikbaar. Bovendien kun je via onze API nog meer functies op Home Assistant aansluiten. Dit is wellicht voor de geavanceerde gebruiker, maar er bestaan een hoop kant en klare oplossingen van anderen die je zo kunt overnemen. Echter kun je deze niet toevoegen of bedienen in de Tibber-app.

Telldus Tellstick

Als je een Tellstick met Tibber verbindt, kun je gegevens van meerdere sensoren in de Tibber-app bekijken. Dat zorgt voor inzicht in je huishouden en je stroomverbruik. Om je Tellstick aan te sluiten op Tibber maak je verbinding met Telldus Live, de eigen cloudservice van Telldus.

Sensoren

Slimme sensoren meten alles van temperatuur tot beweging tot luchtvochtigheid. Je kunt bijvoorbeeld je thermostaat aansluiten met een buitentemperatuur-sensor om een perfecte temperatuur in huis te creëeren.

Slim laden 🚙🔌

Met het slim laden van je elektrische auto kun je op een efficiënte manier je stroomkosten verminderen. En je steentje bijdragen aan de netstabiliteit. Activeer je ‘slim laden’, dan laden we je auto op tijdens de uren waarin de stroomprijs het laagst is. De app geeft je ook een transparant overzicht van de laadgeschiedenis en het batterijniveau van je auto.

Weerstations 🌦

Met een weerstation kun je het weer en het binnenklimaat van je huis op je smartphone volgen. Hij meet de binnen- en buitentemperatuur, de luchtvochtigheid, de luchtdruk en het CO₂- en geluidsniveau. Je kunt weerstations eenvoudig verbinden met de Tibber-app.

Hulp nodig om aan de slag te gaan? Neem dan gerust contact met ons op. Dit kan door een berichtje te sturen via het 💬 icoontje in de Tibber-app of website. Stuur je liever een mail? Dat kan via hello@tibber.com 💌