Varmestyring og kjĂžling ❄
Dette er smart varmestyringđŸ”„

Her forklarer vi hva smart varmestyring med Tibber er.

Oppdatert over en uke siden

Du kan redusere oppvarmingskostnadene dine ved Ä kontrollere varmen i hjemmet ditt smartere med Tibber. Med en tilkoblet termostat eller varmepumpe kan du enkelt stille inn Þnsket temperatur i Tibber-appen. Varmen vil bli styrt automatisk ved hjelp av vÄre smarte algoritmer som tar hensyn til bÄde vÊrmelding og strÞmpris.

Slik fungerer smart varmestyring med TibberđŸ”„

FÞrst og fremst gir det deg muligheten til Ä selv kontrollere og styre temperaturen i ditt hjem uansett hvor du er i verden. En praktisk funksjon som ogsÄ gir deg muligheten til Ä pÄvirke strÞmregningen din. Glemte du Ä kanskje skru av varmen nÄr du reiste pÄ ferie? Eller vil du komme frem til en oppvarmet hytte? Ingen problem, et knappetrykk sÄ er det fikset! Ved Ä koble til smarte termostater til Tibber-appen, kan du enkelt stille inn Þnsket temperatur i huset, hytta eller i leiligheten din, uansett hvor du er.

Ved Ä bruke smart varmestyring lar du Tibber varme opp hjemmet ditt pÄ de optimale timene, noe som resulterer i lavere kostnader. Tibber vet nemlig strÞmprisen pÄ forskudd, og kan derfor styre oppvarmingen din slik at det varmes opp mest nÄr strÞmprisen er pÄ sitt laveste. Siden varme har en treghet, fÄr du en lavere kostnad uten at det gÄr ut over komfort.

Hvordan vi gjþr det💡

Oppvarming kan gjÞres pÄ en rekke forskjellige mÄter, men mÄlet er Ä varme opp luften i hjemmet ditt. Dette gjÞres hovedsakelig enten ved Ä bruke energien fra luften ute (indirekte elektrisk), ved Ä varme opp og pumpe rundt vann (indirekte elektrisk), eller ved Ä varme opp elektriske ovner (direkte elektrisk) slik som konvektor- og panelovner.

Uansett type oppvarming sÄ styrer du dette ved Ä sette en temperatur pÄ termostaten (setpunkt/mÄlverdi) til ovnen, og termostaten vil da, basert pÄ informasjon om temperaturen i rommet, bestemme nÄr og hvor lenge varmekilden skal varme opp, eventuelt at det ikke skal varmes opp.

Vi legger til noen parametere ekstra:

Vi samler inn informasjon fra varmekilden eller termostaten og lager en virtuell modell av oppvarmingsapparatet ditt, legger til informasjon om vĂŠrmelding og strĂžmpriser, og fĂžlger med over tid for Ă„ se hvor bra varmeisolert hjemmet ditt er, osv.

All informasjonen sender vi sÄ inn i en AI (maskinlÊringsalgoritme) som da lÊrer seg alt om varmekilden din, hjemmet ditt og forbruksmÞnsteret ditt, og tar alt i betraktning nÄr den lager en tidsplan for hvordan hjemmet ditt skal varmes opp eller ikke i lÞpet av de kommende timene. Denne prosessen kjÞres 3-4 ganger i timen for Ä kunne justere og fÞlge med pÄ endringene i hjemmet ditt.

Tidsplaner og kommandoer:

Vi kommuniserer med enheten ved Ă„ sende kommandoer gjennom serveren (APIet) til selskapet som har produsert enheten. Vi kommuniserer da med varmekilden enten direkte eller gjennom en annen enhet som Sensibo Sky eller Air, som sender kommandoer til luftvarmepumpen via IR-signaler akkurat slik fjernkontrollen gjĂžr.

NĂ„r strĂžmprisen er lav:

Prisen pÄ strÞm gÄr vanligvis ned i lÞpet av natten. Tibber slÄr da pÄ varmeenhetene dine, noe som resulterer i lavere oppvarmingskostnader. StrÞmprisen bestemmes 24 timer i forveien, og siden Tibber-kunder betaler strÞmprisen per time, kan det spares penger ved sette oppvarmingen til de mest gunstige timene.

​

NĂ„r strĂžmprisen er litt hĂžyere:

Prisen pÄ strÞm er ofte litt hÞyere nÄr folk er hjemme og forbruket i husholdningene stiger, spesielt om morgenen og kvelden. I lÞpet av disse timene sÞrger Tibber for at oppvarmingen stopper, dvs. hvis den ikke trenger Ä varmes opp akkurat da for Ä opprettholde en behagelig temperatur. Tibber slÄr deretter pÄ oppvarmingen igjen nÄr strÞmprisen er lavere igjen, uten at det gÄr ut over komforten.

ForeslĂ„tte innstillinger (for luft til luft varmepumper) ⚙

Vi kontrollerer enheten din ved Ä stille inn settpunkt pÄ termostaten. Hvis varmepumpen er i en annen modus enn Varme, for eksempel Auto slik at den ogsÄ kan kjÞle ned luften (noe en luft-til-luft-varmepumpe vanligvis kan), vil den ogsÄ aktivt kjÞle ned luften nÄr vi setter en temperatur som er lavere enn den som er hjemme hos deg akkurat nÄ. Dette betyr at varmepumpen din vil fortsette Ä bruke energi hele tiden, og ikke vil redusere strÞmkostnadene dine slik vi Þnsker.

Hvis du derimot setter varmepumpen i varmemodus, vil den stoppe oppvarmingen nÄr vi setter en lavere temperatur enn det den faktiske temperaturen er. Temperaturen faller da naturlig uten at det slÞses bort energi.

Bortemodus/feriemodus 🏖

Hvis du har aktivert bortemodus vil vi prÞve Ä holde temperaturen i hjemmet ditt pÄ rundt 8-10 grader (hvis enheten har et sÄ lavt settpunkt tilgjengelig via API). Det er jo ikke nÞdvendig Ä holde huset varmt nÄr ingen er hjemme, ikke sant?

Tibber har stĂžtte for ulike varmesystemer:

Tibber har produkter for de fleste typer oppvarming i Norge som lar deg styre varmen smartere. Vi har lÞsninger for varmepumpe, vannbÄren varme, varmeovner og termostater. Les mer om produktene vÄre her og har du spÞrsmÄl til hvordan du skal komme i gang, hjelper vÄrt support team deg mer enn gjerne!

Dag- & nattsenking🏙🌃

Hvis du vanligvis bruker dagene dine pÄ jobb og nettene dine i sengen sÄ er det ikke nÞdvendig Ä holde pÄ komforttemperaturen i hjemmet ditt. Vi senker derfor temperaturen i hjemmet med 3 grader mens du er borte eller sover, og varmer det opp igjen til du vÄkner eller kommer hjem fra jobb. Smart, ikke sant?

💡Visste du at opptil 70% av strĂžmmen i en husstand gĂ„r til oppvarming?
​I gjennomsnitt sparer Tibber-kunder 9,3% pĂ„ smart varmestyring i kombinasjon med eksempelvis Sensibo Sky, som fungerer med alle luft-luft varmepumper i Norge.

Her har vi samlet ofte stilte spÞrsmÄl.

Svarte dette pÄ spÞrsmÄlet?