MyUplink för Nibe S-serie

I den här artikeln kan du läsa om varför och hur du ansluter MyUplink till Tibber samt vanliga frågor

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

MyUplink är Nibe-gruppens lösning för att koppla ihop och styra deras WiFi-anslutna värmepumpar. Genom Tibbers samarbete med Nibe har du nu möjlighet att styra din S-serie värmepump direkt från Tibber-appen. Läs vidare om varför och hur du ansluter MyUplink till Tibber samt vanliga frågor 🤓

Varför ska jag styra Nibe S-Serie värmepump med Tibber?

Med en uppkopplad värmepump och rumssensor i Nibe S-Serie kan du inte bara kontrollera din uppvärmning direkt i appen utan även;

📉 Styra din uppvärmning till dygnets billigaste timmar

🔑 Automatiskt sänka värmen när du inte är hemma

😴 Automatiskt sänka värmen på natten

⛷ Aktivera sparläge när du är borta längre perioder

Värmen kommer att styras automatiskt med hjälp av våra smarta algoritmer som tar hänsyn till både väderprognos och elpris.

Du kan välja att enbart koppla upp din värmepump utan rumssensor men du blir då utan möjligheten att reglera temperatur eller aktivera smart uppvärmning.

Läs mer om smart uppvärmning och hur det fungerar här.

⚡️ Vad behövs för att koppla Nibe S-Serie värmepump till Tibber?

• För att styra din värmepump via Tibber behöver du ha en rumssensor kopplad till den och aktiverad som styrande för en zone.

• Kunder utan en rumsensor kan fortfarande koppla värmepumpen till Tibber med inte styra den direkt i appen.

• Du behöver inte Nibe MyUplink Premium för att styra värmepumpen via Tibber.

🔌 Hur ansluter jag Nibe S-line till Tibber?

Värmepump

Om du har en värmepump i S-Serien som är ansluten till Nibe MyUplink kan du enkelt ansluta den till Tibber och aktivera smart värmestyrning.

🟡 MyUplink är till för Nibe S-Serie värmepumpar. Värmepumpar i F-Serie kan istället kopplas till Tibber via power-upen Nibe Uplink 🟡

First, ensure that your heat pumps' software is updated to the latest version. You will get a push notification in MyUplink when a new update is available or you can click Menu > Profile > Devices to see and install the update.

1. You also need a zone set up in order to connect to Tibber. A zone should have been set up automatically if your software is updated.

Såhär gör du:

1. Säkerställ först att din värmepumps mjukvara är uppgraderad till den senaste versionen. Du kommer få en push-notifikation i MyUplink när en ny version kommer ut men du kan också klicka Meny > Profil > Enheter för att se och installera uppdateringen.

2. Du behöver även en zone inställd som styrande för att kunna ansluta till Tibber. En zone ska skapas automatiskt om din mjukvara är uppdaterad.

3. Din Nibe S-Serie värmepump måste vara ansluten till Wi-Fi och ditt Nibe MyUplink-konto för att du ska kunna ansluta den till Tibber.

4. I Tibber-appen hittar du sedan Nibe MyUplink i listan under Power-ups. OBS! Nibe MyUplink och Nibe Uplink är olika tjänster från Nibe och därmed två olika Power-ups i listan.

5. Klicka på "Koppla in" och svara på om din värmepump har den senaste uppdateringen.

6. Svarar du "Den är uppdaterad!" får du sedan bekräfta om du kan se inomhustemperaturen i din MyUplink app. Kan du det betyder det att du har en rumsgivare.

Svarar du "Nej, det kan jag inte" får du istället frågan om du vill skaffa en i Tibber Store eller om du vill ansluta utan smart värmestyrning.

7. Svarar du att du kan se inomhustemperaturen får du sedan bekräfta att din rumsgivare är styrande för zonen.

8. Därefter anger du samma inloggningsuppgifter som du använder i MyUplink-appen.

9. Slutligen ser du över att alla fält är markerade och klickar på "Yes, allow"

10. MyUplink Power-up ska nu finnas tillgänglig på hemskärmen. Om du inte ser den, gå till reglaget uppe i högra hörnet och klicka i den – så dyker den upp på hemskärmen.

Tillbehör

• Rumssensorer och termostater kopplar du först till värmepumpen i MyUplink.

• Efter att en sensor lagts till måste den aktiveras som styrande för en zone för att Tibber ska kunna lägga till sensorn som en termostat. Detta gör du på värmepumpens display genom att klicka dig fram till 1.3.3 - Rumsgivarinställningar, välja zon och klicka på Värme för att ange vad givaren ska styra.

Men hur funkar det, egentligen?

I den här artikeln förklarar vi hur smart uppvärmning med Tibber fungerar och vilka fördelarna är.

Om du har Nibes Smart Price Adaption aktiverat kommer den funktionen stängas av när du aktiverar Smart Heating i Tibber-appen så att Tibber kan styra värmen utifrån komforttemperatur och elpris.

Det som är lite speciellt med MyUplink power-up är att Nibe delar in huset i "klimatsystem" t.ex övervåning och "zoner" som kan vara enskilda rum med en sensor.

• I dagsläget reglerar Tibber endast den första zonen i det första klimatsystemet och Tibber ser varje styrande rumsensor som en termostat.

• Utomhustemperatur, varmvattentemperatur, framledningstemperatur och returtemperatur ser Tibber som individuella sensorer.

• För att justera temperaturen i ett klimatsystem utifrån dina inställningar i Tibber-appen med smart heating aktiverat, görs detta genom att flytta värmekurvan istället för börvärdet. Anledningen till detta är kortfattat att börvärdet ofta filtreras bort av Nibe och att kurvförskjutningen därför ger en snabbare effekt.

• Så om du i Tibber-appen höjer värmen med 1°C kommer det justera börvärdet i den aktuella rumsensorn.

• Men om Tibber höjer värmen med 1°C som en del av smart heating-funktionen kommer det ske genom en förflyttning av värmekurvan och helt frikopplat från börvärdet i rumsensorn.

Återkommande frågor om MyUplink:

Varför kan inte Tibber hitta någon termostat?

Oftast beror det på att;

• Ingen rumssensor har lagts till i systemet

• En rumssensor har lagts till men inte aktiverats som styrande för en zone.

Fungerar det fortfarande inte det så ta bort MyUplink från Tibber-appen under Power-ups. Logga ut ur och sedan in igen i Tibber-appen. Ta bort cache från appen och lägg till MyUplink power-up igen.

För att rensa cache från appen går du till inställningar -> Appar -> Tibber -> Lagring -> Rensa cache, observera att du måste logga ut ur appen innan du försöker detta.

Om problemet fortfarande kvarstår kan du kontakta oss på hello@tibber.com så att vi kan hjälpa dig vidare.

Är Tibbers "flytt av värmekurva" och Nibes "kurvförskjutning" samma sak?

Nej, inte riktigt. Med flytt av värmekurvan menar vi hur Tibber automatiskt styr värmen som en del i funktionen smart uppvärmning. Kurvförskjutning är någonting som görs på din Nibe pump av andra anledningar än vad som berör Tibbers funktioner. Läs mer om kurvförskjutning hos Nibe.

Behövs det en fysisk produkt eller går det att koppla MyUplink direkt i Tibber-appen?

Du behöver inga extra produkter för att ansluta Nibe MyUplink power-up till Tibber.

Vilka produkter kan kopplas upp med Nibe MyUplink?

Utöver värmepumpar finns det ett antal trådlösa tillbehör som gör att du kan få ut maximal nytta och bekvämlighet av din S-Serie.

THS 10 - Trådlös temperatur och fuktsensor

En trådlös sensor som läser av temperaturen och luftfuktigheten i ett rum/klimatzon och kan kopplas direkt till Tibber-appen. Den ersätter den fasta innegivaren och i den kan du se aktuell samt ändra och finjustera rumstemperaturen i °C. Sätt upp sensorn i rummet och koppla ihop den med din värmeanläggning och Tibber via MyUplink.

ROT 10 - trådlös rumstermostat och fuktmätare

En trådlös rumstermostat som gör att du kan övervaka och styra temperaturen i ett rum/klimatzon dels via Tibber-appen men också direkt via displayen. Den hjälper dig få ett behagligt inomhusklimat samtidigt som du sparar energi och kan ställa in olika temperatur i olika delar av huset. Sätt upp termostaten på en bekväm plats i rummet och koppla ihop den med din värmeanläggning och Tibber via MyUplink.

RPP 10 Repeater

En kombinerad strömbrytare och förstärkare av signaler så att dina tillbehör i Nibe S-Serie kan kommunicera perfekt även om de sitter långt ifrån varandra. Du har även möjlighet att schemalägga på/av-funktionen samt mäta elförbrukningen. Plugga in och koppla ihop den med din värmeanläggning och Tibber via MyUplink.

Mitt MyUplink-lösenord fungerar inte med Tibber, varför?

Det kan bero på att det inkluderar specialtecken (t.ex. “#€%/). Pröva gärna att ändra till ett utan specialtecken så brukar det gå mycket bättre.

Hur kan Tibber värma upp mitt hem smartare tillsammans med Nibe MyUplink?

Vi samlar in informationen från din Nibe S-line och skapar en virtuell modell av din värmeenhet och lägger till information om väderprognoser, elpriser samt tittar på förändringar över tiden för att se bl.a. hur värmeisolerat ditt hem är.

Allt detta matas till en maskininlärningsalgoritm som lär sig om din värmepump, hem och beteende för att ta hänsyn till allt detta när det skapas ett schema för hur ditt hem ska värmas eller inte värmas under de kommande timmarna. Detta görs 1-4 gånger i timmen för att justera och hålla jämna steg med förändringarna i din hemmiljö.

Vi kommunicerar med värmepumpen genom att skicka kommandon via Nibes API och kommer då kunna kommunicera med din specifika värmepump.

Läs mer om smart uppvärmning här.

Vad är skillnaden mellan Power-up Nibe Uplink och Nibe MyUplink?

• Nibe Uplink är Nibes lösning för deras F-Serie.

• Nibe MyUplink är Nibegruppens nya lösning för S-Serien.