Sänk din elförbrukning med Tibber⚡️

Med konstant höga elpriser oroar sig många för sin elräkning. Spana in våra smarta tips för att spara el!

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Är du orolig för framtida elräkningen och vill försöka göra något åt dem? Här hittar du en mängd förslag på hur du kan spara el och sänka dina kostnader. Varje kWh du sparar gör skillnad för din egen elkostnad, men även elpriset alla andra betalar. Dessutom minskar risken att elen inte räcker till alla.

💡 Varje kilowattimme räknas

Vi befinner oss i en elkris med rekordhöga elpriser och nu är det läge att dra in på onödig elförbrukning. Ska vi ta oss igenom detta behöver alla hjälpas åt. Vissa åtgärder känns kanske menlösa, men många bäckar små... ...gör en stor å. Eller ha stor påverkan på din elräkning.

Varför ska vi använda mindre mängd el?

För att förbättra situationen behöver vi alla hjälpas åt att minska elanvändningen. Här är två anledningar:

• Vi dämpar elkostnaderna

• Vi minskar risken för elbrist i vinter

Spana gärna in vår artikel “Vad har flexibilitet med smart elförbrukning att göra?” där vi djupdyker i varför vi ska plana ut kurvan!

Tips för att sänka din elräkning 💰

1️⃣ Följ elpriset timme för timme och kontrollera din förbrukning i Tibber-appen📲

Elpriset varierar timme för timme och du kan enkelt hålla reda på priset i Tibber-appen. Tryck på prisbubblan så får du en fullständig översikt över dagens och morgondagens elpriser. Med den här översikten kan du styra elslukande aktiviteter till tillfällen då elpriset är lägre. Under "Analyser" i Tibber-appen får du en översikt över din faktiska elförbrukning - så att du enklare kan få koll ditt förbrukningsmönster.

Det här kan du göra:

🌡️ Sänk värmen inomhus

Om du sänker värmen inne med en grad minskar din energianvändning för uppvärmning med ungefär fem procent. Kolla in hur Tibber jobbar med smart värmestyrning.

🚿 Använd mindre varmvatten och duscha kortare

Duscha kortare och tänk på att fylla tvätt- och diskmaskinen. Visste du att en 15 minuter lång dusch kostade 45 kr i SE3 och SE4 när spotpriset på el i december 2021 var rekordhögt? Så dyrt är det såklart inte alltid – men genom att spara på varmvattnet påverkar du din energiförbrukning. Utmana familjen i att duscha så fort som möjligt!

TIPS! Byter du till effektiva kranar och duschmunstycken kan du minska din varmvattenanvändning med upp till 40 procent!

💡 Stäng av apparater och släck lamporna

Stäng av apparater som står på stand-by och släck ljuset när du lämnar rummet. Använd LED-lampor, de drar fyra till fem gånger mindre el än halogenlampor.

🥘 Lägg locket på

Genom att koka med lock och välja en kastrull som matchar plattans storlek kan du spara 80 procent av energin – lägg locket på. Happy cooking!

🔌 Tänk efter vad du använder el till

Undvik det som drar mycket el och som du kanske inte behöver, exempelvis elburen golvvärme, bastu och torktumlare. Om du måste ha golvvärmen på, se till att den är på samma temperatur som resten av huset för att undvika att den drar onödigt mycket el.

🕰️ Vad är klockan?

I Tibber-appen under Analys-->Förbrukning-->Per dag-->Detaljerad graf ser du din förbrukning i relation till elpriset. Att ta sig tiden att på riktigt undersöka sina konsumtionsmönster kan hjälpa dig bli smartare och mer aktiv elkonsument. Kanske hade delar av elanvändningen faktiskt gått att flytta till en annan timme?

2️⃣ Tibber Pulse - en pulsmätare för ditt hem📉

Ta pulsen på ditt hem med Tibber Pulse! Genom att installera en Pulse får du en fullständig översikt över din förbrukning i realtid i Tibber-appen. Pulse hjälper dig ta fast "strömtjuvarna" i ditt hem, så att du kan minska elförbrukningen. Du kan läsa mer om Tibber Pulse här.

TIPS! Om du är elkund och har en inbjudningsbonus på ditt konto betalar du endast 395:- kronor för Pulse. Har du fler bonusar än en blir Pulse gratis.

3️⃣ Uppvärmning 🔥

Uppvärmning står för den största delen av elförbrukningen i en bostad. Tibber erbjuder många olika produkter och Power-ups för att styra värmen smartare, oavsett vilken typ av uppvärmning du använder i ditt hem. Ange bara önskad temperatur i Tibber-appen så ser vi till att ditt hem värms upp när priset är som lägst – helt automatiskt.

Smart värmestyrning:

• Smarta termostater

• Värmare med Bluetooth- eller WiFi-anslutning

• Bluetooth-anslutning för att smart styra gamla värmekällor

TIPS! Prova vår guide för att se vad vi kan göra med ditt värmesystem.

Du kan läsa mer om värmestyrning och de olika produkterna vi erbjuder här.

4️⃣ Ladda elbilen smartare🚗

Smartladdning för elbilar är den mest populära funktionen i Tibber-appen. Det innebär att Tibber kan ladda din bil under de timmar då elpriset är lågt – helt automatiskt.

För Tibber-kunder som smartladdar via Easee Home eller Zaptec Go garanterar vi 50% lägre elpris på laddelen jämfört med vad du betalar per kWh för din hushållsel.

5️⃣ Gör ditt hem smartare 🏡

Gör ditt hem smartare genom att ansluta smarta produkter till Tibber-appen. Olika typer av sensorer, effektmätare och strömbrytare ger Tibber bättre möjligheter att erbjuda dig smarta funktioner samtidigt som du kan minska förbrukningen och kostnaderna. Läs mer om smarta hem här.

Vet du inte hur du kommer igång med smarta hem? Vi har skrivit en artikel för att hjälpa dig på vägen, du kan läsa den här.