Overstappen - FAQ 💬
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen met betrekking tot de overstap naar Tibber en je energiecontract.
​​

Hoe stap ik over naar Tibber?

Overstappen kan op twee manieren: via de website en via onze app.

Website:

• Vul je postcode, huisnummer en eventuele toevoeging in via de rekentool.

• Voeg je stroomverbruik toe om een inschatting van je maandbedrag te krijgen.

• De berekening wordt gemaakt.

• Klik op ‘Stap over’ en volg de stappen.

Tibber-app

1. Download de Tibber-app via de App Store of Play Store.

2. Volg de stappen in de app.

3. Klik op ‘Stap over’ op het startscherm en volg de stappen.

Wat is de vroegst mogelijke startdatum?

De eerst mogelijke startdatum ligt altijd 18 dagen in de toekomst. Dit heeft o.a. te maken met de wet ‘koop op afstand’ die je het recht geeft om binnen 14 dagen, zonder opgaaf van reden, het contract te ontbinden. De overige dagen hebben we nodig voor verwerking.

Wil je je contract eerder laten ingaan?

Dat kan, maar alleen als je verhuist naar een nieuwe woning. Let op: de eerst mogelijke startdatum ligt 2 werkdagen in de toekomst. Het is niet mogelijk je contract met terugwerkende kracht in te laten gaan i.v.m. constant wisselende uurprijzen.

Wat moet je hiervoor doen?

• Rond je aanmelding eerst helemaal af.

• Kies tijdens het aanmeldproces de eerst mogelijke startdatum (+18 dagen.)

• Voeg in onze app je rekeningnummer toe en kies voor automatische incasso.

• Stuur ons na het afronden van je aanmelding een bericht waar je duidelijk aangeeft dat je afziet van de wet koop op afstand* incl. een kopie van je koop- of huurovereenkomst waar de datum van de sleuteloverdracht staat vermeld. Dit kan via de berichtenfunctie of via hello@tibber.com. Vergeet niet je nieuwe gewenste startdatum te vermelden.

Wanneer je niet gaat verhuizen maar enkel overstapt van leverancier is het vanwege de wet koop op afstand niet mogelijk om de startdatum naar voren te verplaatsen.

Kan ik mijn startdatum wijzigen?

Ja, dat kan zolang de startdatum minimaal 18 dagen in de toekomst ligt. Stuur ons gewoon een berichtje met daarin de nieuwe gewenste startdatum. Dit kan via de chat of via hello@tibber.com.

Heb ik een slimme meter nodig?

Ja, vanwege ons uurtarief voor stroom heb je bij Tibber een slimme meter nodig om een energiecontract af te sluiten. Wel kun je zonder slimme meter (en zonder energiecontract van Tibber) gratis de Tibber-app gebruiken om Power-ups te verbinden en zo je slimme apparaten via één app te bedienen. Heb je nog geen slimme meter? Neem dan contact op met je netbeheerder om de mogelijkheden te bespreken.

Levert Tibber alleen stroom of ook gas?

Gas is nog steeds een groot onderdeel van de energievoorziening in Nederland. Het zit diep verankerd in ons systeem en hoewel velen verduurzamen en elektrificeren, begrijpen we dat het een ingewikkeld maar vooral ook kostbaar traject is.

Bij Tibber geloven we dat we iedereen moeten helpen om op een slimme manier met energie om te gaan, ook huishoudens met een gasaansluiting. Daarom bieden we nu de mogelijkheid om gas toe te voegen aan je Tibber energiecontract via onze partner EnergyZero. Want iedere klant die vandaag de dag nog steeds gas nodig heeft, is iemand die we misschien wel kunnen helpen slimmer met energie om te gaan.

Onze missie om een fossielvrije samenleving te bespoedigen zetten we onverminderd voort door constant slimme oplossingen te ontwikkelen om ons stroom- én gasverbruik verder te verlagen.

Vanaf wanneer kan ik gebruikmaken van dynamische uurtarieven?

Wanneer je een energiecontract afsluit bij Tibber selecteer je een startdatum. Dat is de datum waarop Tibber het stokje overneemt van je huidige/vorige leverancier. Vanaf die dag kan je gebruikmaken van dynamische uurtarieven, en dus je verbruik sturen naar de voordeligste uren. Je krijgt op die dag ook een berichtje van ons. Voor die tijd kan je de prijsgrafiek al in onze app bekijken.

Zegt Tibber het contract bij mijn huidige leverancier op?

Wanneer je overstapt naar Tibber, dan zeggen wij het het contract voor je op bij je huidige leverancier. Let op! Wordt Tibber de eerste leverancier van je nieuwe woning, dan dien je het contract van de leverancier op je oude woning wél zelf op te zeggen. Wij weten immers niet wat het adres van de oude woning was. Zolang we niks overnemen kunnen we ook niks anders opzeggen. De daadwerkelijke opzegging van je contract gebeurt pas 1 á 2 dagen voordat je nieuwe contract in gaat. Het kan dus kloppen dat het even duurt voordat je correspondentie over overstappen ontvangt van je vorige leverancier. Dit is in overeenstemming met onderlinge afspraken tussen energieleveranciers en heeft geen complicaties met een eventuele opzegtermijn die je hebt bij je huidige leverancier. Heb je een gasaansluiting en neem je ook gas af van je huidige energieleverancier, dan is deze verplicht om het gas gewoon door te leveren.

Ik krijg de melding dat ik geen slimme meter heb, wat nu?

We krijgen vanuit de netbeheerder door of je meter geschikt is om op afstand uit te lezen of niet, deze database wordt door hen beheerd. Heb je geen slimme meter en is het dus niet mogelijk om de meter op afstand uit te lezen, dan is het niet mogelijk om een contract bij Tibber af te sluiten Met een contract op basis van dynamische tarieven is het namelijk van belang dat dit goed werkt aangezien we je verbruik ieder uur tegen een ander tarief afrekenen. Elk uur handmatig meterstanden doorgeven is natuurlijk onbegonnen werk.

Heb je wel een slimme meter en krijg je alsnog deze melding? Dan vragen we je om contact op te nemen met je netbeheerder om te kijken wat er aan de hand is, het kan bijvoorbeeld zijn dat de meter een storing heeft.

Ik heb een nieuwbouwwoning, heeft die niet standaard een slimme meter?
Vanwege chiptekorten is dit niet altijd het geval. Je hebt waarschijnlijk wel een slimme meter, echter ontbreekt de chip die nodig is om op afstand te communiceren. Zodra deze chips weer beschikbaar zijn, zal de netbeheerder contact met je opnemen om deze alsnog in je meter te installeren.

Ik ga verhuizen, kan ik mijn contract meenemen?

Zolang je nieuwe woning is voorzien van een slimme meter kan je Tibber "meenemen" naar je nieuwe woning. Dit doe je makkelijk door een nieuwe woning toe te voegen in de Tibber-app:

1. Ga naar ‘Jij’ en klik op "Voeg een huis toe"

2. Voeg een huis toe en volg de stappen

3. Ga naar ‘Home’ en selecteer linksboven het nieuwe adres

4. Tik op ‘Stap over’ en volg de stappen

5. Je nieuwe woning is aangemeld!

Vergeet je oude adres niet op te zeggen. Dit doe je door een berichtje te sturen via de berichtenfunctie in de app/website of door te mailen naar hello@tibber.com. Geef hierin aan dat je gaat verhuizen en laat ons de einddatum van het energiecontract voor je oude adres weten.

Kan ik ook een zakelijk energiecontract afsluiten?

Tibber biedt momenteel geen zakelijke proposities aan. Dit betekent dat het niet mogelijk is om een energiecontract op een bedrijfsnaam af te sluiten maar enkel als reguliere consument.

Hoe voeg ik een extra woning/aansluiting toe?

1. Ga naar ‘Jij’ en klik op "Voeg een huis toe"

2. Voeg een huis toe en volg de stappen

3. Ga naar ‘Home’ en selecteer linksboven het nieuwe adres

4. Tik op ‘Stap over’ en volg de stappen

5. Je extra woning of aansluiting is aangemeld!

Ik heb een uitnodigingscode, kan ik deze ook achteraf toevoegen?

De uitnodigingscode kan je tot aan de start van het contract toevoegen via de app. Om dit te doen tik je op Jij > Tibber Tegoed > Ik ben zelf uitgenodigd.

Waarom zie ik nog geen gegevens in de app?

Er zit een vertraging in de verwerking van de verbruiksdata. Zo kan het tot 5 dagen duren voordat we de data van je slimme meter ontvangen vanuit de netbeheerder. Wil je direct alles inzichtelijk onder Analyse, wellicht is de Tibber Pulse dan interessant.

Hanteert Tibber een opzegtermijn?

Bij Tibber vinden we dat je alleen klant moet zijn als je een tevreden klant bent. Om die reden hanteren we ook geen opzegtermijn en dus ook geen opzegvergoedingen. Je kan dus op ieder moment overstappen naar een andere leverancier.

Hoe beëindig ik mijn energiecontract?

Het is alleen mogelijk om een lopend contract te beëindigen als je verhuist.
Wanneer je niet verhuist, maar toch liever naar een andere leverancier gaat, kan je een nieuw contract afsluiten bij de leverancier naar keuze. Zodra het contract daar van start gaat wordt die bij ons automatisch opgezegd

Heb je nog vragen? De kans is groot dat je het antwoord kunt vinden in onze andere handige hulpartikelen. 🔍

Als je liever direct met ons wilt praten, kun je altijd een bericht sturen via de app of onze website door op het berichtenicoontje te klikken. 💬 Je kunt ook een e-mail sturen naar hello@tibber.com. We staan voor je klaar van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00! 📬​