Grid Rewards
Grid Rewards FAQ
Grid Rewards - spørsmål og svar

Vanlige spørsmål om Grid Rewards

Oppdatert over en uke siden

Hvordan fungerer Grid Rewards?

For at strømnettet skal være i balanse, trenger tilbud og etterspørsel etter strøm tilpasses så godt som mulig. Ved hjelp av Grid Rewards kan ladingen midlertidig utsettes når det er stor etterspørsel etter strøm eller høy belastning på strømnettet. Og omvendt når det er et overskudd av strøm på grunn av ekstra produksjon fra sol og vind, kan vi starte ladingen. Dette gjøres samtidig som vi sørger for at bilen er fulladet når man trenger den.

Hver gang Grid Rewards bruker bilen din for å balansere strømnettet, får du også betalt.

Hvordan virker rewards?

1. Med Grid Rewards vil du ikke betale en høyere pris per kWh, enn hva du ville gjort med vanlig smartlading.

2. Hvordan det fungerer: Når Grid Rewards lader under en dyrere time, betaler du samme spotpris som om ladingen hadde foregått på en billigere time med smartlading.

3. I tillegg vil du motta Grid Rewards, profitt til deg som et takk for at du er med og støtter strømnettet og hjelper til med skiftet mot en fremtid med fornybar energi.

Hvor mye kan en kunde med Grid Rewards tjene?

Ifølge en analyse av historiske priser og gjennomsnittlig kjøreadferd, kan du forvente å tjene rundt 800 kroner per år per bil. Dette kommer i tillegg til besparelsene kundene fortsetter å spare på Smart Charging, ved å lade i de billigste timene.

Vær oppmerksom på at historiske verdier ikke er en garanti for fremtiden, og at inntektene fra Grid Rewards kan variere siden de påvirkes av markedsdynamikk utenfor Tibbers kontroll. På samme måte som spotprisen kan svinge mye opp og ned, vil også Grid Rewards variere i takt med markedet.

Hvor kommer pengene fra?

Gjennom Grid Rewards bidrar kundene våre til et mer effektivt energisystem og får betalt for det. Belønningen kan komme fra ulike kilder, for eksempel et statlig nettselskap, et lokalt nettselskap eller selve energimarkedet. Det avhenger av hvem som har det største behovet for fleksibilitet og hvem som kan gi den største belønningen på det aktuelle tidspunktet. Uansett deler vi kompensasjonen med kundene våre.

Historisk sett har forbrukerne kjøpt strøm i det såkalte day-ahead-markedet. Med Grid Rewards vil vi kjøpe inn strøm til kundene våre på tvers av flere markeder, slik at forbrukerne får tilgang til å kjøpe strøm på samme vilkår som tidligere var forbeholdt strømprodusenter eller store selskaper. Det betyr at de får tilgang til fornybar strøm som er billigere enn dagens spotpris, og sammen kan vi utnytte fornybare energikilder mer effektivt.

Hvordan tjener Tibber penger?

Tibbers forretningsmodell er sentrert rundt å hjelpe kundene våre og samfunnet til å bruke energi mer effektivt og fleksibelt. Vi tar en månedlig avgift for våre tjenester som kan gjøre kundenes energibruk smartere. I tillegg får vi inntekter fra de fysiske produktene i butikken vår og ved å tilby fleksibilitet i energimarkedet gjennom Grid Rewards. Mesteparten av disse inntektene reinvesteres i videreutvikling av tjenestene våre, med mål om å gjøre verdens energibruk mer bærekraftig.

Hvilke markeder handler dere Grid Rewards i?

Med Grid Rewards kjøper vi strøm på tvers av flere ulike markeder, og vi optimaliserer hele tiden handlene våre for å sikre de beste prisene for deg. Markedene vi er aktive i, omfatter lokale nettmarkeder, frekvensmarkeder, spotmarkeder og ubalansemarkedet.

Hvordan sørger Tibber for at kunden kan bruke bilen om morgenen uten å risikere at batteriet er tomt?

I likhet med smartlading vil Grid Rewards alltid ta hensyn til når du ønsker at bilen skal være fulladet. Det betyr at vi ikke avbryter ladingen hvis bilen skal være klar til et bestemt tidspunkt. Avreisetid vil alltid være førsteprioritert.

Hvordan vil bilbatterienes levetid påvirkes av Grid Rewards?

Grid Rewards vil ikke involvere vehicle-to-grid (utladning av energi fra batteriet), og vi vil si at effekten på batteriet er minimal. Det er V2G som gir størst grunn til bekymring når det gjelder batteribruk. Grid Rewards vil stoppe og starte ladingen på samme måte som smart lading, lastbalansering og systemer for effektbalansering gjør i dag.

For å bidra til å sikre et stabilt strømnett vil Grid Rewards av og til starte eller stoppe ladingen. Om du er bekymret for at start og stopp av lading vil påvirke batteriets ytelse, viser studier at batteriets alder (dvs. at batteriet blir eldre) har større innvirkning på batteriets generelle helse. For å unngå unødvendig slitasje på batteriet, samtidig som du hjelper energisystemet og opptjener belønninger, er Grid Rewards designet for å sikre ladeøkter på minst 10 minutter.

Tap grunnet forvarming

For at batteriene skal kunne lade effektivt, gjennomgår de en forvarmingssyklus. For at du skal kunne lade bilen din så energieffektivt som mulig, er Smart Charging utviklet for å ta hensyn til en lang rekke faktorer, inkludert energitap under lading. Vi jobber kontinuerlig med å forbedre disse algoritmene ved hjelp av mer historiske data og bedre temperaturprognoser for å minimere tap og bortkastet energi.

Dataen benyttes til å planlegge og kalkulere dine ladeplaner.

Hvordan kan jeg se mine Rewards i Tibber-appen?

Du kan se hvor mye du har tjent ved å trykke på Grid Rewards på den nederste linjen i appen.

I den historiske oversikten kan du se Rewards per dag, måned eller år.

Hvor kan jeg finne kostnadene mine for lading nå?

Ved å gå til Snittprisen din i Analyse-fanen kan du se gjennomsnittsprisen per kWh for lading.
Gjennomsnittsprisen som vises her, inkluderer pengene du har tjent på Grid Rewards.

Visningen gir deg også en sammenligning av andre brukskategorier.

Er vehicle-to-grid (V2G) støttet av Grid Rewards?

Nei, vi vil ikke ta strøm ut av batteriet på bilen din. Vi kan stoppe eller starte lading i kortere perioder.

Jeg har husbatteri, kan jeg ha Grid Rewards?

Batterier er ikke støttet av Grid Rewards per nå. Vi jobber med å utvikle støtte for dette slik at dere som har batteri også kan ta del i å balansere strømnettet, og utnytte mer fornybar energi.

Hvordan fungerer Grid Rewards med solceller?

Når Grid Rewards flytter ladingen bort fra eller inn i en time med solcelleproduksjon, tar vi hensyn til faktorer som skatterabatter, innmatingstariffer og nettariffer. Dette gjøres for å sikre at prisen du betaler for ladingen din og inntektene du får fra solcelleproduksjonen din, er den samme med eller uten nettbelønning. På toppen av dette får du nettbelønning som takk for at du er en netthelt og støtter nettet og overgangen til et 100 % fornybart energisystem!

Hvilken innstilling for solar smartlading burde jeg ha?

Vi anbefaler at du har satt solar smartlading på "Optimaliser for kostnad".

Ved optimalisering for selvproduksjon, vil algoritmen forsøke å lade bilen din så mye som mulig på egenprodusert solenergi.

Optimalisering for kostnad vil skape mer rom for at Grid Rewards kan lade bilen din. 🤩

Effektbalansering og Grid Rewards?

Effektbalansering vil i effekt trumfe alt. Det vil si at effektbalansering kan hindre at bilen din blir ladet ferdig til avreise. På så måte kan den også hindre at Grid Rewards-hendelser starter opp.

Hvis du velger å øke forbruksgrensen for å få plass til mer Grid Rewards-lading, kan det være greit å sjekke hva forskjellen i pris er for de ulike effekttrinnene hos ditt nettselskap og om det kan være verdt å teste ut for deg.