Watty
Watty – Felsökning

Lysförklaring till Watty och felsökningsalternativ.

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Fast blått sken/ Blinkar blått

Detta läge brukar uppstå efter strömavbrott eller att Watty tappat uppkoppling och sen försökt ansluta på nytt men inte lyckats. Så länge som Watty visar denna status går det inte att nå den.
För att komma ur detta läge behöver Watty en deep reset samt konfigureras om.

• Koppla bort Watty via powerups i Tibberappen.

• Dra ur strömmen och låt Watty vara strömlös i minst 20 min.
    Har du möjlighet att låta den vara strömlös längre så gör gärna det.

• Ominstallera Tibber-appen så att allt uppdateras.

• Koppla in ström igen och låt Watty starta upp en stund (ca. 10 minuter).
    Om man är för snabb är risken att Watty hänger sig så att man behöver börja om på nytt.

• Watty ska sen blinka/lysa rött eller släckas, testa då att koppla den via powerups.

Tänk på att:

• Omstart/ deep reset kan behöva göras några gånger för att Watty ska komma igång igen.

• Om Watty lyser rött/blinkar rött eller släcks så kan du behöva koppla den på nytt via powerups i Tibberappen.

• Om Watty inte visas på startsidan i Tibberappen efter att anslutningen lyckades kan du behöva klicka i den som synlig under reglaget på hemskärmen.

Blinkar grönt/fast grönt sken

Watty är online och bör komma igång inom ett par minuter så att du kan se din nuvarande förbrukning i Tibberappen. Om det inte kommer igång så kontrollera signalkabeln så att den sitter i ordentligt och i rätt port. Det ska klicka till när den är hela vägen i.

Den yttersta porten är inte i bruk så den visar inga värden.

Blinkar rött/ fast rött sken

Watty är offline och kommer inte kunna skicka någon data. Gå in i Tibber-appen → Power-ups och välj koppla in på Watty.

Skulle det inte gå att ansluta Watty eller att din Watty ofta tappar uppkoppling och visar rött sken så kontrollera följande:

• Wifi-styrkan är inte tillräckligt bra eller stabil.
    Vanligt förekommande om Watty tex. sitter i ett plåtskåp eller långt ifrån routern. Om wifi signalen är svag kan man istället koppla Watty via LAN/Ethernet kabel eller förlänga signalkabeln* och flytta Watty närmare routern.

• 2.4GHz nätverket är avstängt, detta måste vara aktivt.

• Wattyns IP-adress är inställd på dynamisk IP, kan behöva ändras till statisk IP-adress.

• Meshnätverk fungerar dåligt med Watty. Testa att tillfälligt koppla bort accesspunkterna i mesh-nätverket och bara anslut till huvudenheten.

• Om 2.4GHz nätverket är inställt på Auto eller 40MHz bandbredd, sätt detta på 20MHz.

• Vissa routrar erbjuder både 5GHz och 2.4GHz, detta kan anges som tex "5GHz föredras" eller två olika nätverksnamn (SSID) i nätverkslistan. Se till att det är ett 2.4GHz nätverk som Watty försöker ansluta till då enheten inte stödjer 5GHz. (vanligt i bland annat Tele2, Telenor, Google Wifi).

• Bandsteering är på, det ska vara avstängt.

Mer avancerade inställningar som kan ställa till det med anslutningen:

• Airtime fairness är på, det behöver vara avstängt (vanligt i ASUS routrar).

• Upnp är avstängt, det kan behöva vara på.

• QoS är på, det kan behöva vara avstängt.

• MultiCast är avstängt, det kan behöva vara på.

Är du osäker på hur du kommer åt just din routers gränssnitt så brukar tillverkaren erbjuda guider för detta på deras supportsidor.

När allt är klart och du har kopplat din Watty till Tibberappen så ska den visas på första sidan direkt! Om inte så kan du klicka i Watty som synlig under reglaget. Du hittar reglaget på hemskärmen i Tibber-appen längst uppe i högra hörnet.

* TRRS-förlängningskabel med tre kanaler och common- en kabel enligt standarden för två hörlurar och mikrofon.

Blinkar vitt/ fast vitt sken

Watty har skapat ett wifi hotspot.

Fast gult sken

En ny uppdatering finns tillgänglig och Watty behöver en deep reset för att uppdateringen ska slutföras.

Jämnt blinkande blått sken/ fast turkost sken

Watty uppdateras och bör komma igång som vanligt när uppdateringen är klar. Om inte, starta om Watty genom en deep reset.

Hur gör jag för att byta WiFi eller byta till LAN?

• Koppla bort Watty från Power-ups i din Tibberapp.

• Dra ur strömmen och låt Watty vara strömlös i ca 20 min.

• Koppla in ström igen och låt Watty starta upp.

• När Watty släckts eller visar rött (detta kan ta ett tag) så kan du börja koppla på nytt via Power-ups i Tibberappen.

Det ska även gå att ansluta Watty till ett felaktigt nätverk, så att anslutningen misslyckas. För sedan att koppla till det nya!

Hjälper inte ovanstående eller hittar du inte vad du söker så skriv in till oss så hjälper vi dig vidare! Om chatten inte är öppen så kan du alltid mejla oss på: hello@tibber.com📧

Vid generella driftstörningar kan du följa statusuppdateringar via