Första steget för att lista ut vad som bråkar med Watty är att kontrollera vad den lyser. Lyser din Watty inget alls så kan du klicka lätt på knappen- då får du fram status ✔️

Fast blått sken

Detta läge brukar uppstå efter strömavbrott eller att Watty tappat uppkoppling och sen försökt koppla om sig med inte lyckats. Så länge som den visar fast blått sken går det inte nå Watty eller koppla om den.
För att komma ur detta läge behöver Watty en deep reset samt konfigureras om.

• Koppla bort Watty via powerups i Tibberappen

• Dra ur strömmen och låt Watty vara strömlös i minst 20 min

• Ominstallera Tibberappen så att allt uppdateras

• Koppla in ström igen, låt Watty starta upp en stund
    (utan att klicka på knappen- då är risken att den hänger sig så att den behöver startas om på nytt)

• När Watty släckts eller lyser rött/blinkar rött så kan du börja koppla på nytt via powerups i Tibberappen

• Watty ska blinka/lysa fast grönt när den är online

• Om Watty inte visas på startsidan i Tibberappen efter att anslutningen lyckades kan du behöva klicka i den som synlig under ⚙️.

Tänk på att omstart/ deep reset kan behöva göras några gånger då Watty kan vara lite seg på att starta om 🙈

• Blinkar grönt/ fast grönt sken

Watty är online och bör komma igång inom ett par minuter så att du kan se din nuvarande förbrukning i Tibberappen. Om det inte kommer igång så kan det vara signalkabeln som sitter i fel port. Om du byter till den innersta så bör Watty sen börja skicka data 😊 Det ska klicka till när den är hela vägen i!
    Den yttersta porten är inte i bruk så den visar inga värden.

• Blinkar rött/ fast rött sken

Detta betyder att Watty är offline. Gå in i Tibberappen- powerups och koppla in Watty.

Kontrollera även så att wifi signalen där Watty sitter är tillräckligt stark för att Watty ska kunna ansluta. Om Watty sitter i plåtskåp eller långt ifrån router är risken att signalen inte når dit och gör att uppkopplingen svajar. Om wifi signalen är svag kan det man istället koppla Watty via LAN/ Ethernet kabel, förlänga signalkabeln och flytta Watty närmare router (TRRS-förlängningskabel med tre kanaler och common, alltså en kabel enligt standarden för två hörlurar och mikrofon) eller på annat sätt förstärka wifi signalen.

Om Watty tappar uppkoppling eller inte lyckas ansluta trots bra wifi signal så kan det vara routerinställningarna som spökar och kastar ut Watty från nätverket 👻

Potentiella problemkällor:

• 2.4GHz nätverket är avstängt, detta måste vara aktivt.

• Wattyns IP-adress är inställd på dynamisk IP, kan behöva ändras till statisk IP-adress.

• Meshnätverk fungerar dåligt med Watty. Testa att tillfälligt koppla bort accesspunkterna i mesh-nätverket och bara anslut till huvudenheten.

• Om 2.4GHz nätverket är inställt på Auto eller 40MHz bandbredd, sätt detta på 20MHz.

• Vissa routrar erbjuder både 5GHz och 2.4GHz, detta kan anges som tex "5GHz föredras" eller två olika nätverksnamn (SSID) i nätverkslistan. Se till att det är ett 2.4GHz nätverk som Watty försöker ansluta till då enheten inte stödjer 5GHz. (vanligt i bland annat Tele2, Telenor, Google Wifi)

• Bandsteering är på, det ska vara avstängt.

Mer avancerade inställningar som kan ställa till det med anslutningen:

• Airtime fairness är på, det behöver vara avstängt (vanligt i ASUS routrar).

• Upnp är avstängt, det kan behöva vara på.

• QoS är på, det kan behöva vara avstängt.

• MultiCast är avstängt, det kan behöva vara på.

Är du osäker på hur du kommer åt just din routers gränssnitt så brukar tillverkaren erbjuda guider för detta på deras supportsidor.

Mer tips och tricks om Watty inte går att koppla till wifi hittar du här.

När allt är klart och du har kopplat din Watty till Tibberappen så ska den visas på första sidan direkt! Om inte så kan du klicka i Watty som synlig under ⚙️. Du hittar kugghjulet på startskärmen i Tibberappen längst uppe i högra hörnet.

• Blinkar vitt/ fast vitt sken

Watty har skapat ett wifi hotspot.

• Fast gult sken

En ny uppdatering finns tillgänglig och Watty behöver en deep reset för att uppdateringen ska slutföras.

• Blinkar blått/ fast turkost sken

Watty uppdateras och bör komma igång som vanligt när uppdateringen är klar. Om inte, starta om Watty genom en deep reset.

🗨️ Hur gör jag för att byta WiFi eller byta till LAN?

• Koppla bort Watty från powerups i din Tibberapp.

• Dra ur strömmen och låt Watty vara strömlös i ca 20 min.

• Koppla in ström igen och låt Watty starta upp.

• När Watty släckts eller visar rött (detta kan ta ett tag) så kan du börja koppla på nytt via powerups i Tibberappen.

Det ska även gå att ansluta Watty till ett felaktigt nätverk, så att anslutningen misslyckas. För att sen koppla till det nya!

Hjälper inte ovanstående eller hittar du inte vad du söker

så skriv in till oss så hjälper vi dig vidare!

Om chatten inte är öppen så kan du alltid maila oss på: hello@tibber.com📧

Vid generella driftstörningar kan du följa statusuppdateringar via

https://status.tibber.com