Slim verwarmen
Slimme temperatuurregeling
Zo werkt slim verwarmen met Tibber 🔥

Zo verwarmen we je huis op het voordeligste moment

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Wanneer je elektrisch verwarmt kan je je stroomkosten verlagen door de momenten van verwarmen in je huis slimmer te regelen met Tibber. Met een geïntegreerde thermostaat of warmtepomp stel je eenvoudig de gewenste temperatuur in de Tibber-app in. De warmte wordt automatisch geregeld met behulp van onze slimme algoritmen die rekening houden met de weersvoorspelling en met de actuele stroomprijzen.

Op welke manier wordt je huis verwarmd?

Verwarmen kan op verschillende manieren, maar het doel is altijd om de lucht in je huis te verwarmen. Dit gebeurt in Nederland voornamelijk nog door gas te verbranden en daarmee water te verwarmen. Daarnaast is het mogelijk om je huis te verwarmen met de energie uit de buitenlucht (indirect elektrisch), door water elektrisch te verwarmen en rond te pompen (indirect elektrisch), of door middel van elektrische kachels (direct elektrisch) zoals convectoren en paneelverwarmers.

Wat voor type verwarming je ook hebt, het verwarmen van je huis begint met het instellen van de temperatuur op de thermostaat. De thermostaat zal dan, op basis van informatie over de temperatuur in de ruimte, beslissen wanneer en hoe lang de warmtebron moet verwarmen of dat er juist geen verwarming nodig is.

NB: Omdat het algoritme wordt bepaald op basis van de actuele stroomprijzen, werkt slim verwarmen enkel als je je huis elektrisch verwarmt.

Hoe wordt het algoritme bepaald?

We verzamelen informatie van de warmtebron of thermostaat en maken een virtueel model van je verwarming, voegen informatie toe over weersvoorspellingen en stroomprijzen, en volgen de data over de tijd om te zien hoe goed je huis is geïsoleerd, etc.

Vervolgens sturen we alle informatie naar een machine learning-algoritme (een vorm van AI, oftewel kunstmatige intelligentie) die vervolgens alles leert over je warmtebron, je woning en je verbruikspatroon. Het algoritme houdt hier rekening mee bij het maken van een schema en op basis hiervan wordt bepaald of je woning wel of niet verwarmd moet worden tijdens de komende uren. Dit proces wordt tot wel 3 à 4 keer per uur uitgevoerd om de veranderingen in je huis te volgen en waar nodig aan te passen.

Schema's en opdrachten

We communiceren met het externe apparaat door opdrachten via de server (API) te sturen naar het bedrijf dat het apparaat heeft geproduceerd. We communiceren dan rechtstreeks met de warmtebron of wanneer van toepassing, via een ander apparaat zoals de Sensibo Sky of Air. Dit apparaat stuurt dan net als een afstandsbediening, commando's naar de luchtwarmtepomp via infrarood-signalen.

Voorgestelde instellingen (voor lucht-luchtwarmtepompen) ⚙️

Tibber kijkt naar de door jou ingestelde temperatuur van de thermostaat. Als de warmtepomp in een andere modus staat dan ‘Verwarmen’, bijvoorbeeld ‘Auto’ waardoor het apparaat de lucht ook kan koelen, zal de lucht ook actief gekoeld worden als er een lagere temperatuur wordt ingesteld dan de temperatuur die het op dat moment in huis is. Dit betekent dat de warmtepomp te allen tijde energie blijft gebruiken om ofwel te verkoelen of te verwarmen. Hierdoor worden je stroomkosten niet lager, terwijl dat juist is wat we willen.

Als je de warmtepomp daarentegen in de verwarmingsmodus zet, stopt hij met verwarmen wanneer je een lagere temperatuur instelt dan de huidige kamertemperatuur. De warmtepomp slaat af en de temperatuur daalt op een natuurlijke manier zonder energie te verspillen.

Afwezigheidsmodus / vakantiemodus
Als je de afwezigheidsmodus hebt geactiveerd, zullen we proberen de temperatuur in je huis rond de 8-10 graden te houden (als het apparaat zo'n laag instelpunt beschikbaar heeft via de API). Zo voorkomen we dat je huis onnodig wordt verwarmd als er niemand thuis is gedurende een langere periode.

Dag- en nacht verlaging 🏙🌃

Als je overdag niet thuis bent en s’ nachts slaapt, is het onnodig om je huis de hele dag te verwarmen. We verlagen daarom de temperatuur in huis met 3 graden ten opzichte van de ingestelde temperatuur terwijl je weg bent of slaapt, en warmen het weer op vlak voor je wakker wordt of thuiskomt. Handig toch?