När du producerar din egen solel blir det svårare att hålla koll konsumtionen. Du kanske använder en del av elen du producerar i ditt egna hem samtidigt som du köper en del el från nätet och även säljer din överskottsel tillbaka till nätet.

Genom att koppla din växelriktare till Tibber app får du en bättre överblick av både din konsumtion och produktion - allt på ett och samma ställe ⚡️

Du kan också sälja din överskottsel till andra Tibber-kunder: Läs mer

🤷 Vad är egentligen en växelriktare?

En växelriktare är en spänningsomvandlare som konverterar likströmmen dina solceller producerar till växelström som du kan använda i ditt hus eller sälja till elnätet. Utöver det är det också växelriktaren som optimerar solproduktionen.

📲 Koppla din växelriktare till Tibber

1. Öppna "Power-ups" i menyn längst ner på hemskärmen i Tibber-appen.

2. Leta upp och klicka på power-upen för din växelriktares märke och klicka sedan på "Koppla in".

3. Följ instruktionerna för att lägga till din växelriktare som Power-up.

4. Din växelriktare bör nu visas i en cirkel på hemskärmen. Gör den inte det så klicka på ⚙️ uppe till höger på hemskärmen och klicka i att den ska visas.

👀 Vad kan Tibber visa mig med en integrerad vs. ej integrerad inverter?

Med en integrerad växelriktare tillåter du Tibber att hämta data direkt från växelriktaren och inte bara från din elmätare. Det gör att Tibber kan visa en mer komplett bil av din elproduktion och användning både i realtid och historiskt. Alla växelriktare som kan integreras hittar du här.

• Med en ej integrerad växelriktare kan Tibber endast hämta data från din elmätare och kan därför enbart se den del av din elproduktion som du säljer till elnätet. Det visas i appen tillsammans med din konsumtion från elnätet.

• Med en integrerad växelriktare får Tibber tillgång till data direkt från växelriktaren så att vi även kan visa den del av din elproduktion som du använder själv tillsammans med det du säljer till elnätet och den el du köper därifrån.

☀️🔌 Smartladdning med solproduktion

Med en växelriktare och en integrerad elbil och/eller laddbox kan Tibber även ladda din bil baserat på historisk produktion och aktuell värderprognos. Vi behöver 14 dagar av historisk data från din växelriktare för att kunna planera smartladdning baserat din solproduktion.

⚡️ Läs mer om solpaneler ⚡️

❓ FAQ

Hur hämtar Tibber data från min integrerade växelriktare?

Moderna växelriktare för solceller är uppkopplade mot WiFi och det låter Tibber hämta data på samma sätt som tillverkarens egna app.

På så sätt hämtar Tibber data som sedan presenteras i informativa grafer i Tibber-appen. Dessutom kan vi jämföra data från invertern men data från din elmätare och ge din en bättre överblick av din totala konsumtion.

Varför ser jag olika data i Tibber och min inverters egna app?

Tibbers analysskärm baseras på data från både din växelriktare och elmätare (nätbolaget). Då Tibber får data från nätbolaget först påföljande dag kan man se en fördröjning i analysskärmen jämfört med din växelriktares power-up så att data inte alltid matchar.

Behöver jag en integrerad inverter för att använda Tibber-appen?

Nej du behöver inte en integrerad växelriktare för att använda appen eller sälja el till elnätet. Den stora skillnaden är att du med en integrerad växelriktare kan se hur mycket av elen du producerat som du använt själv.

Påverkas min fakturering om jag tappat kontakten med min växelriktare?

Absolut inte, faktureringen baseras på information från din elmätare. Så även om vi tappat kontakten med din växelriktare så får vi den informationen från ditt nätbolag 👍

Syns min produktion i Tibber-appen i relatid?

Data från växelriktaren hämtas vanligtvis varje timme men så snart du öppnar växelriktarens power-up i Tibber-appen börjar vi hämta data i realtid och gör det sålänge du har den öppen.

Hur aktiverar jag smartladdning med solproduktion?

• Med en integrerad laddbox från Easee eller Zaptec kan du aktiverar funktionen genom att klicka på laddboxens cirkel på hemskärmen och där slå på funktionen.

• Om du har en integrerad elbil kan du skriva i chatten så hjälper våra supporthjältar dig med det 🦸