Vanliga frĂ„gor och svar om Homevolt🧐

Allt du behöver veta om hur du anvÀnder Homevolt i ditt hem

Uppdaterad för mer Àn en vecka sedan

HĂ€r svarar vi pĂ„ alla frĂ„gor du kan tĂ€nkas ha om Homevolt 🔋

Hur du anvĂ€nder Homevolt đŸ€“

Kan jag undvika pristopparna genom att anvÀnda ström frÄn batteriet?

Det grundlÀggande sÀttet Àr att kombinera Homevolt med ett timprisavtal. Du kan automatiskt ladda ditt batteri nÀr priset Àr lÄgt och lagra energin för att anvÀnda den nÀr priset Àr högt.

Fungerar batteriet tillsammans med t ex smart uppvÀrmning, smart laddning etc?

Ja, Homevolt-integrationen Àr utformad för att fullt ut utnyttja Tibber-ramverket och Homevolt Àr ytterligare en pusselbit i ditt Tibber-aktiverade smarta hem.

Kan jag anvÀnda batteriet som reservkraft om det blir strömavbrott?

Det sÄ kallade "Island Mode" Àr en bra funktion, men Homevolt kommer inte att fungera under ett strömavbrott eftersom vÀxelriktaren behöver nÀtström för att fungera. Island Mode Àr kostsamt att utveckla och innebÀr att vÀxelriktaren eller den smarta mÀtaren ska kunna upptÀcka att nÀtströmmen Àr borta och sedan ÄterstÀllas till att fortsÀtta arbeta med enbart batteridrift.

Vi vill naturligtvis inte utesluta nÄgra framtida Homevolt-funktioner, men till en början kommer det inte att finnas nÄgot Island Mode.

Kan jag anvÀnda Homevolt med min vÀxelriktare?

Homevolt Àr utformad för att installeras med befintliga solcellsinstallationer. Den levereras med en hÄrdvarulösning för att kÀnna av din solproduktion. DÀrför behöver du inte en sÀrskild modell av vÀxelriktare eller integration med sjÀlva vÀxelriktaren. Och naturligtvis kan du anvÀnda Homevolt Àven om du inte har solpaneler. Verkligen smart!

Vad Àr förvÀntad ROI?

Det finns flera faktorer som pÄverkar berÀkningen av Äterbetalningstiden (ROI) pÄ Homevolt. Vi arbetar just nu med att kartlÀgga alla de faktorerna i detalj sÄ att ROI kan berÀknas mer exakt.

Det unika med Homevolt Ă€r att batteriet (helt automatiskt) kan optimera laddningen mot elpriset OCH anvĂ€ndas som frekvensbalansering mot elnĂ€tet. Med andra ord betyder det att batteriet (igen automatiskt) laddar nĂ€r elpriset Ă€r billigt och att du som kund kan fĂ„ betalt nĂ€r batteriet anvĂ€nds för att balansera elnĂ€tet (ganska coolt 😎).

Andra faktorer som pÄverkar Äterbetalningstiden för Homevolt:

Elpriset: Som du sÀkert redan vet Àr det svÄrt att förutse den framtida utvecklingen av elpriset. Med Homevolt kan du utnyttja det lÄga elpriset genom att dÄ ladda batteriet, och sedan anvÀnda batteriet nÀr priset Àr högt. 2022 var ett speciellt Är, med ovanligt höga elpriser.

Solceller: Med solceller kan du i princip ladda batteriet gratis nÀr solen skiner. Hur mycket solen skiner beror pÄ var i landet du bor och de tillhörande vÀderförhÄllandena. Om solen skiner och Homevolt laddas av solcellerna sparar du pengar direkt nÀr du anvÀnder el under dygnets dyraste timmar.

Elbil: Vanligtvis kommer du vilja att din elbil Àr fulladdad pÄ morgonen, vilket innebÀr att du laddar elbilen under de billigaste timmarna under natten eller frÄn Homevolt. Det kommer ocksÄ att ge dig en besparing. Om du Àr beroende av att ladda bilen under de timmar dÄ elpriset Àr högre blir besparingen sÄklart mindre.

Vi rÀknar med att kunna dela mer detaljerad information om Äterbetalningstiden under hösten. Att förbestÀlla Homevolt Àr inte bindande och vi Äterbetalar depositionen pÄ 1 000 SEK om du vÀljer att inte bestÀlla en Homevolt nÀr vi öppnar upp för riktiga bestÀllningar.

MÄste jag vara Tibber-kund för att köpa och anvÀnda HomeVolt-batteriet? Om nej, vilken funktionalitet kommer att vara tillgÀnglig för icke-Tibber-kunder?

Nej, du behöver inte vara Tibber-kund för att anvÀnda Homevolt, men du behöver ha ett elavtal med Tibber för att Homevolt verkligen ska förstÄ ditt hem. Utan Tibber-appen Àr bara din egen förbrukning tillgÀnglig och du kommer dÀrför inte att kunna dra nytta av energiprisoptimering.

HĂ„llbarhet đŸŒ±

Hur Ätervinns det och vilken Àr klimatpÄverkan?

Alla delar i battericellen Àr byggda med ett cirkulÀrt tankesÀtt. I slutet av livslÀngden kan alla delar Ätervinnas. En aspekt av cirkularitet Àr livslÀngd, och vÄra produkter Àr byggda för att ha en lÄng livslÀngd. Detta innebÀr ocksÄ att volymerna för Ätervinning fortfarande Àr lÄga. Homevolt Àr dock helt Ätervinningsbara, och Polarium arbetar kontinuerligt med att förnya och driva fram bÀsta praxis för cirkularitet i branschen, tillsammans med ledande partners inom detta omrÄde.

Vilka kemikalier/material anvÀnds i batteriet?

Batteriet bestÄr av litium nickel mangan kobolt oxider (förkortat NMC)

HĂ„rdvara ⚙

Kan jag ha batteriet ute i regn/snö/damm/havsstÀnk?

Homevolt Àr klassificerad som IP65. I praktiken betyder det att Homevolt klarar de mest utmanande vÀderförhÄllandena. Homevolt Àr Àven certifierad med sÀkerhetsmÀrkena IEC 62619, IEC 63056, UN 38.3 och CE.

Homevolt Àr ocksÄ certifierad med sÀkerhetsmÀrkningarna IEC 62619, IEC 63056, UN 38.3 och CE.

Hur ansluter jag Homevolt?

För optimal prestanda rekommenderas att du ansluter Homevolt till WiFi, den medföljande LTE-anslutningen fungerar som en backup om WiFi skulle kopplas bort. Detta Àr naturligtvis kostnadsfritt.

Vilka storlekar pÄ batterier kommer det att finnas?

Homevolt bestÄr av en eller tvÄ moduler vilket ger en kapacitet pÄ antingen 6,6 eller 13,3 kWh. Se nedan specifikation.

Den integrerade vÀxelriktaren har en nominell effekt pÄ 3-6 kW och den har integrerade antenner för WiFi868mHz och LTE för att möjliggöra styrning via Tibber-appen.

SĂ€kerheten först! Är batteriet brandsĂ€kert? đŸ”„

Ja, batterier innehÄller elektrolyter som Àr brandfarliga, men vi vidtar mÄnga ÄtgÀrder för att förhindra detta och hÄller en hög sÀkerhetsnivÄ (se bild). VÄra produkter Àr utformade för att sÀkerstÀlla sjÀlvbÀrande sÀkerhet i varje lager. Till dessa toppmoderna produkter har vi lagt till intelligenta system för att ge och utveckla en sÀkrare anvÀndarupplevelse.

Installation đŸ‘©đŸœâ€đŸ”§

Behöver jag anlita en elektriker för att installera batteriet? Erbjuder ni installation?

Homevolt sÀljs med installation inkluderad eftersom det mÄste installeras av en elektriker som Tibber samarbetar med.

Erbjuder ni installation i hela Sverige?

Ja det gör vi!

Var rekommenderar ni att batteriet ska installeras?

Homevolt kan installeras bÄde inhomhus och utomhus. NÀr du installerar hemmabatterier bör du alltid kontrollera med ditt försÀkringsbolag om de har nÄgra krav och/eller förslag pÄ var batteriet ska monteras.

Utrymmesbehov:

• Minst 30 cm till omgivande föremĂ„l (ej golv och vĂ€gg)

• Minst 30 cm till ett annat batterisystem

• Minst 2 m till nĂ€rmsta vĂ€rmekĂ€lla

Finns det nÄgra risker med att installera det i direkt solljus, i söderlÀge?

Batteriet kan bli överhettat (och vill inte ladda/urladdas). Som med all elektronik Àr en installation i direkt söderlÀge inte att rekommendera.

Order och kostnad 🛒

NÀr kan jag köpa Homevolt och nÀr levereras förbestÀllningar?

FrÄn 1 juni kan du förbestÀlla din Homevolt i Tibber Store. PÄ grund av stort intresse förvÀntas leveransen av Homevolt (om du förbestÀller nu) ske under första kvartalet 2024.

Vilken garanti gÀller om jag köper en Homevolt?

Garantin gÀller i 10 Är och 80 % av köpsumman.

Vad hÀnder om jag Ängrar mitt köp?

Du kan nÀr som helst fÄ tillbaka depositionen om du vill avbryta din förhandsbestÀllning. Om du inte gör nÄgon bestÀllning efter att vi meddelat att Homevolt Àr tillgÀnglig för bestÀllning, kommer depositionen att Äterbetalas automatiskt efter 14 dagar.

Erbjuder ni delbetalning?

Delbetalning kan göras via Klarna och deras villkor gÀller.

Hur mycket kostar Homevolt och installationen?

Priset för Homevolt inklusive installation Àr:

6,65 kWh 89,995 SEK

13,3 kWh 129,995 SEK

FÄr jag Grön Teknik avdrag?

De nuvarande reglerna för "Grön teknik-avdrag" för batterier i Sverige tillÄter ett avdrag om du har din egen energiproduktion (t.ex. solenergi). Tibber Àlskar solenergi men att ha egen produktion Àr inte nödvÀndigt för att anvÀnda Homevolt, bara för att fÄ "Grön teknik-avdrag".

Avdraget Àr 48,50 % och förutsÀtter att det finns 2 personer i hushÄllet som Àr berÀttigade till avdraget. Maximalt belopp för avdrag Àr 50 000 kr/Är och person i hushÄllet (totalt 100 000 kr). Se nedan specifikation för kostnad.