Alla samlingarHomevolt
Vanliga frågor och svar om Homevolt

Allt du behöver veta om hur du använder Homevolt i ditt hem

Uppdaterad idag

Här svarar vi på alla frågor du kan tänkas ha om Homevolt

Hur du använder Homevolt

Kan jag undvika pristopparna genom att använda ström från batteriet?

Det grundläggande sättet är att kombinera Homevolt med ett timprisavtal. Du kan automatiskt ladda ditt batteri när priset är lågt och lagra energin för att använda den när priset är högt.

Fungerar batteriet tillsammans med t ex smart uppvärmning, smart laddning etc?

Ja, Homevolt-integrationen är utformad för att fullt ut utnyttja Tibber-ramverket och Homevolt är ytterligare en pusselbit i ditt Tibber-aktiverade smarta hem.

Kan jag använda batteriet som reservkraft om det blir strömavbrott?

Det så kallade "Island Mode" är en bra funktion, men Homevolt kommer inte att fungera under ett strömavbrott eftersom växelriktaren behöver nätström för att fungera. Island Mode är kostsamt att utveckla och innebär att växelriktaren eller den smarta mätaren ska kunna upptäcka att nätströmmen är borta och sedan återställas till att fortsätta arbeta med enbart batteridrift.

Vi vill naturligtvis inte utesluta några framtida Homevolt-funktioner, men till en början kommer det inte att finnas något Island Mode.

Kan jag använda Homevolt med min växelriktare?

Homevolt är utformad för att installeras med befintliga solcellsinstallationer. Den levereras med en hårdvarulösning för att känna av din solproduktion. Därför behöver du inte en särskild modell av växelriktare eller integration med själva växelriktaren. Och naturligtvis kan du använda Homevolt även om du inte har solpaneler. Verkligen smart!

Vad är förväntad ROI?

Det finns flera faktorer som påverkar beräkningen av återbetalningstiden (ROI) på Homevolt. Vi arbetar just nu med att kartlägga alla de faktorerna i detalj så att ROI kan beräknas mer exakt.

Det unika med Homevolt är att batteriet (helt automatiskt) kan optimera laddningen mot elpriset OCH användas som frekvensbalansering mot elnätet. Med andra ord betyder det att batteriet (igen automatiskt) laddar när elpriset är billigt och att du som kund kan få betalt när batteriet används för att balansera elnätet (ganska coolt 😎).

Andra faktorer som påverkar återbetalningstiden för Homevolt:

Elpriset: Som du säkert redan vet är det svårt att förutse den framtida utvecklingen av elpriset. Med Homevolt kan du utnyttja det låga elpriset genom att då ladda batteriet, och sedan använda batteriet när priset är högt. 2022 var ett speciellt år, med ovanligt höga elpriser.

Solceller: Med solceller kan du i princip ladda batteriet gratis när solen skiner. Hur mycket solen skiner beror på var i landet du bor och de tillhörande väderförhållandena. Om solen skiner och Homevolt laddas av solcellerna sparar du pengar direkt när du använder el under dygnets dyraste timmar.

Elbil: Vanligtvis kommer du vilja att din elbil är fulladdad på morgonen, vilket innebär att du laddar elbilen under de billigaste timmarna under natten eller från Homevolt. Det kommer också att ge dig en besparing. Om du är beroende av att ladda bilen under de timmar då elpriset är högre blir besparingen såklart mindre.

Måste jag vara Tibber-kund för att köpa och använda HomeVolt-batteriet? Om nej, vilken funktionalitet kommer att vara tillgänglig för icke-Tibber-kunder?

Nej, du behöver inte vara Tibber-kund för att använda Homevolt, men du behöver ha ett elavtal med Tibber för att Homevolt verkligen ska förstå ditt hem. Utan Tibber-appen är bara din egen förbrukning tillgänglig och du kommer därför inte att kunna dra nytta av energiprisoptimering.

Hållbarhet

Hur återvinns det och vilken är klimatpåverkan?

Alla delar i battericellen är byggda med ett cirkulärt tankesätt. I slutet av livslängden kan alla delar återvinnas. En aspekt av cirkularitet är livslängd, och våra produkter är byggda för att ha en lång livslängd. Detta innebär också att volymerna för återvinning fortfarande är låga. Homevolt är dock helt återvinningsbara, och Polarium arbetar kontinuerligt med att förnya och driva fram bästa praxis för cirkularitet i branschen, tillsammans med ledande partners inom detta område.

Vilka kemikalier/material används i batteriet?

Batteriet består av litium nickel mangan kobolt oxider (förkortat NMC)

Hårdvara

Kan jag ha batteriet ute i regn/snö/damm/havsstänk?

Homevolt är klassificerad som IP65. I praktiken betyder det att Homevolt klarar de mest utmanande väderförhållandena. Homevolt är även certifierad med säkerhetsmärkena IEC 62619, IEC 63056, UN 38.3 och CE.

Homevolt är också certifierad med säkerhetsmärkningarna IEC 62619, IEC 63056, UN 38.3 och CE.

Hur ansluter jag Homevolt?

För optimal prestanda rekommenderas att du ansluter Homevolt till WiFi, den medföljande LTE-anslutningen fungerar som en backup om WiFi skulle kopplas bort. Detta är naturligtvis kostnadsfritt.

Vilka storlekar på batterier kommer det att finnas?

Homevolt består av en eller två moduler vilket ger en kapacitet på antingen 6,6 eller 13,3 kWh. Se nedan specifikation.

Den integrerade växelriktaren har en nominell effekt på 3-6 kW och den har integrerade antenner för WiFi868mHz och LTE för att möjliggöra styrning via Tibber-appen.

Säkerheten först! Är batteriet brandsäkert?

Ja, batterier innehåller elektrolyter som är brandfarliga, men vi vidtar många åtgärder för att förhindra detta och håller en hög säkerhetsnivå (se bild). Våra produkter är utformade för att säkerställa självbärande säkerhet i varje lager. Till dessa toppmoderna produkter har vi lagt till intelligenta system för att ge och utveckla en säkrare användarupplevelse.

Installation

Behöver jag anlita en elektriker för att installera batteriet? Erbjuder ni installation?

Homevolt säljs med installation inkluderad eftersom det måste installeras av en elektriker som Tibber samarbetar med.

Erbjuder ni installation i hela Sverige?

Ja det gör vi!

Var rekommenderar ni att batteriet ska installeras?

Homevolt kan installeras både inhomhus och utomhus. När du installerar hemmabatterier bör du alltid kontrollera med ditt försäkringsbolag om de har några krav och/eller förslag på var batteriet ska monteras.

Utrymmesbehov:

• Minst 30 cm till omgivande föremål (ej golv och vägg)

• Minst 30 cm till ett annat batterisystem

• Minst 2 m till närmsta värmekälla

Finns det några risker med att installera det i direkt solljus, i söderläge?

Batteriet kan bli överhettat (och vill inte ladda/urladdas). Som med all elektronik är en installation i direkt söderläge inte att rekommendera.

Order och kostnad

Vilken garanti gäller om jag köper en Homevolt?

Batteriet har en garanti på 6000 cykler eller 10 år, med en batterihälsa på 70%.

Vad händer om jag ångrar mitt köp?

Du kan när som helst få tillbaka depositionen om du vill avbryta din förhandsbeställning. Om du inte gör någon beställning efter att vi meddelat att Homevolt är tillgänglig för beställning, kommer depositionen att återbetalas automatiskt efter 14 dagar.

Hur mycket kostar Homevolt och installationen?

Priset för Homevolt inklusive installation är:

6,65 kWh 89,995 SEK

13,3 kWh 129,995 SEK

Får jag Grön Teknik avdrag?

De nuvarande reglerna för "Grön teknik-avdrag" för batterier i Sverige tillåter ett avdrag om du har din egen energiproduktion (t.ex. solenergi). Tibber älskar solenergi men att ha egen produktion är inte nödvändigt för att använda Homevolt, bara för att få "Grön teknik-avdrag".

Avdraget är 48,50 % och förutsätter att det finns 2 personer i hushållet som är berättigade till avdraget. Maximalt belopp för avdrag är 50 000 kr/år och person i hushållet (totalt 100 000 kr). Se nedan specifikation för kostnad.