Tibber Pulse
Så utläser du Pulse-skärmen

I Pulse-skärmen visas vad som faktiskt händer med ditt hems elförbrukning och huvudsäkringar i realtid.

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Vad kan jag utläsa här?

Vi går igenom de två vyerna i du kan välja mellan högst upp i skärmen - en för förbrukning och en för faser. Men också hur Push-notiserna funkar och vad du kan eller bör göra i olika scenarier.

Förbrukning

Tidsgrafen visar ditt förbrukningsmönster upp till 24 timmar tillbaka i tiden, vilket gör att du kan skrolla horisontellt för att se vad som hände med din förbrukning och när. Du kan också zooma in och ut för att se längre eller kortare perioder.

Korten under grafen du ser här nedan kan skrollas horisontellt och innehåller den mest relevanta informationen för en snabb överblick. De är också klickbara ifall du vill se mer detaljerad information.

Faser

Den här vyn visar din nuvarande last för varje fas. Färgerna ändras beroende på hur nära du är max ampere per fas (vilket visas ovanför varje stapel). Det här ger dig en bra överblick av status på varje fas.

Under staplarna kan du också se en lista med de tillfällen då din huvudsäkring överbelastats de senaste 30 dagarna. Även dessa är klickbara för mer information om varje incident.

Push-notiser

I Tibber-appen under Du Push-notiser kan du välja att få notiser när/om din huvudsäkring överbelastats och vi rekommenderar dig att aktivera den notisen. En överbelastad säkring är oftast inget problem och kan hända när du har flera aktiva maskiner kopplade till samma säkring. Men det är bra att hålla ett öga på om det händer ofta. Skulle det vara vanligt förekommande för dig kan det vara värt att ta in en elektriker för att omfördela lasterna mellan faserna för att minska risken att det händer igen.

Med push-notiser aktiverat kommer Tibber skicka dig en notis så fort en överbelastning sker. Du kan även se den i listan vi nämnde här ovan, samt i aviseringshistoriken i Tibber-appen under Du Push-notiser.

Vägledning

Vad är egentligen säkringar och faser?

• En säkring är en liten pryl som håller koll på lasten i kabeln den skyddar. Om lasten överstiger det antal ampere säkringen är dimensionerad för kommer den att lösa ut så att ingen ström längre kan passera förbi säkringen.

• En fas är ett annat ord för en kabel och används ofta för att beskriva de kablar som kopplar samman ditt hem med elnätet.

Vad innebär en överbelastning och vad bör jag göra om det händer?

Oftast beror en överbelastad säkring helt enkelt på att du har för många maskiner igång samtidigt som är kopplade till samma fas, men vanligtvis kan säkringar klara högre laster än de är dimensionerade för (under kortare perioder). Så länge din säkring inte löses ut och bryter strömmen till alla prylar kopplade till den fasen så har du ingenting att oroa dig för.

Även om en säkring löses ut någon enstaka gång så innebär det inte att den kommer börja göra så regelbundet. Så börja med att byta eller återaktivera säkringen (se till att ha några extra porslinssäkringar i rätt storlek hemma om det är sådana säkringar ni har). Händer det inte ofta så är det förmodligen inte värt att kontakta en elektriker.

Jag får ofta notiser om överbelastningar av huvudsäkringen, vad ska jag göra?

Från hemskärmen i Tibber-appen, klicka på cirkeln för PulseFaser. Här kan du se nuvarande last på varje fas. Rött betyder att du är i, eller nära, farozonen men tänk på att laster ständigt skiftar. Den kan visa gult eller till och med grönt när du tittar strax efter att du fått en notis.

Titta i listan under grafen med faserna som visar när överbelastningar skett de senaste 30 dagarna och försök komma ihåg vad du gjorde vid tiden för överbelastningen. Du kanske lagade mat och körde torktumlaren samtidigt som du laddade elbilen? Om många prylar belastar samma fas ökar risken för en överbelastning vilket leder till nya notiser. Händer det ofta så försök att sprida ut din förbrukning för att minska lasten.

Du bör också dubbelkolla att storleken på huvudsäkringen är korrekt inställd och det gör du genom att från hemskärmen klicka på Pulse → ⚙️ → Huvudsäkring. Om den är satt till en lägre storlek än den verkliga så kan det leda till att notiserna om överbelastning genereras oftare än nödvändigt.

Hjälper inget av ovanstående tips så kontakta en elektriker för att se om det går att fördela lasterna annorlunda, eller säkra upp (men tänk på att detta kan leda till högre nätavgifter).

Kan Tibber aktivt hjälpa mig undvika överbelastningar?

Ja, om du har en Pulse och en integrerad laddbox (Easee eller Zaptec) kopplade till Tibber så kan vi automatiskt minska laddhastigheten om vi märker att din huvudsäkring riskerar att överbelastas.

Varför ser jag så många och regelbundna toppar i min Pulse graf?

Oftast beror det på att en eller flera direktverkande värmekällor är igång. Vanliga typer är:

• Direktverkande elradiatorer

• Luft/luft-värmepumpar

• Varmvattenberedare

• Elektrisk golvvärme

• Elektriska handdukstorkar

• Avfuktare