Laddboxar
Matnyttig information inför installation av laddbox från Tibber
Matnyttig information inför installation av laddbox från Tibber

Allt du behöver veta när du köpt laddbox inklusive installation från Tibber 🛠️👷

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Vad händer efter köp?

1. Orderbekräftelse och spårningslänk 📧

Efter ditt köp, får du direkt en bekräftelse via mejl som visar att din order har tagits emot. När din order har skickats från vårt lager, skickar vi dig ett mejl med en spårningslänk så att du kan följa din beställning.

2. Installationsformulär 💬
Ungefär 1-3 dagar efter att du har beställt, skickar vi dig ett sms med en länk till ett installationsformulär. Innan du svarar på formuläret är det bra att du läser igenom innehållet i denna artikel.

3. Tidsbokning 📅

När du har fyllt i och skickat in formuläret, kommer vår samarbetspartner att kontakta dig för att boka en tid för installation.

Viktiga steg efter installation av laddbox:

1. Serienummer och PIN-kod
När du har fått din laddbox, måste du se till att ha koll på serienumret och din PIN-kod. Du kommer att behöva dem för att koppla din laddbox till Tibber.

• Zaptec
    Om du har en Zaptec-laddare, hittar du serienumret (S/N) och PIN-koden under laddaren till höger. Du hittar också S/N på lådan där laddaren kom i.

• Easee
    Om du har en Easee-laddare, hittar du serienumret och PIN-koden på ett klistermärke under laddarens framsida och även på kartongen eller baksidan av manualen.

• Wallbox
    Om du har en Wallbox-laddare, hittar du serienumret och PIN-koden på ett klistermärke på laddboxen eller i manualen som följer med laddboxen.

💡 Undvik att kopiera och klistra in serienumret och PIN-koden, eftersom det är lätt att råka inkludera extra mellanslag, vilket kan orsaka felmeddelanden.

2. Konfiguration
När installationen är utförd är det viktigt att din laddare är konfigurerad av installatören.

Vad behöver jag se över när det gäller min fastighets el?

För att säkerställa en smidig laddboxinstallation, är det bra om du kollar upp detta:

1. Max ampere på inkommande el 🏠
Detta är den högsta mängd elektricitet som kan levereras till fastighet från elnätet. Om din elanslutning är för svag, spelar det ingen roll om du ökar storleken på din huvudsäkring, eftersom strömmen ändå inte räcker till. För att få reda på detta, behöver du kontakta ditt nätbolag.

2. Huvudsäkringens storlek 🔌

• 16A huvudsäkring räcker sällan för att ladda en elbil. Något så litet som en kaffebryggare kan tillfälligt belasta din anläggning med så mycket som 8A på en fas. Det lämnar 8A kvar till laddning om du ofta har andra saker i huset som alltid är påslagna och belastar betydligt mer, t.ex. en värmepanna.

• Även 20A huvudsäkring kan vara för klent om du har en ren elbil som du kör långt med när du använder den. Men det beror på hur lång tid du sen har på dig att ladda och hur mycket el du använder i övrigt.

Vad ingår och vad behöver jag som kund förbereda inför installation?

Innehåll i en standardinstallation:

• Förläggning av kabel, max 10 meter från elcentral/undercentral (11kW och 22kW).

• Håltagning (max 3 st hål inkluderat, max Ø 20 mm i betong).

• Installation av en laddbox.

• Drifttagning av laddbox inklusive installations- och drifttagningsprotokoll.

• Installation av automatsäkringar, beroende på produkt, med personskyddsautomat eller jordfelsbrytare i elcentral/fasadmätarskåp. Om DIN-skena inte finns, eller plats på existerande DIN-skena saknas, kommer kapsling att användas. Kostnad för denna tillkommer och kan ses i prislistan. Elcentraler med "proppäkringar" innebär ofta avsaknad av DIN-skena detta medför att kapsling av produktens tillkommande säkringar blir ett krav för att kunna färdigställa anslutningen mot centralen.

Notera! Om huvudsäkringen är lägre än 20A kommer installationen matchas denna. Alternativt om du som kund önskar en uppsäkring (prisdetaljer finns nedan). Gäller endast 22 kW installation.

Förutsättningar:

• Arbetet skall kunna utföras på ordinarie arbetstid (7:00 - 16:00).

• Tillräcklig signalstyrka via Wifi skall finnas på installationsplatsen.

Exempel på delar som ej ingår:

• Gräv-, schakt- och återställningsarbete av mark.

• Uppsäkring av el-central eller utbyggnad/flytt av el-central.

• Hjälpmedel som t.ex. lift och ställning.

• Uppdaterade relationshandlingar och ritningar.

• Rörinstallationer för kabelgenomföring.