Smarta hem
Aeotec - Heavy Duty Switch

Kraftfull trådlös strömbrytare – med inbyggd elmätare – för belastning upp till 40A

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Aeotec Heavy Duty Switch är en fjärrstyrd strömbrytare dimensionerad för höga belastningar. Den trådlösa strömbrytaren kräver fast anslutning och är avsedd för belastningar upp till 40A eller 9200 watt, med inbyggd strömmätare. Aeotec kommunicerar via Z-wave och behöver därför en hub med Z-Wave-stöd för att fungera. Exempelvis Homey eller Futurehome. Kopplad till en gateway gör Aeotec det möjligt att styra bl.a. fjärrvärmare och se dess förbrukning.

Applikationer:

Heavy Duty Switch kan styra varmvattentankar, elradiatorer, tvättmaskiner, torktumlare, värmepumpar, jacuzzis, pooler eller annan utrustning med hög belastning under korta och långa perioder. Genom att använda Aeotec - Heavy Duty Switch undviker du höga temperaturer i vägguttagen när du ansluter utrustning med hög belastning.

Installation:

Aeotec Heavy Duty Switch behöver installeras av en kvalificerad elektriker eftersom den kräver permanent installation. När strömbrytaren är installerad kan den anslutas till din Z-Wave-gateway genom att sätta gatewayen i "sökläge" och sedan trycka på knappen under Aeotecs lock.

Vanliga frågor om Aeotec Heavy Duty Switch:

Är det möjligt att smart styra strömmen till varmvattenberedaren via Heavy Duty Switch?

Heavy Duty Switch kan anslutas till en varmvattenberedare (VVB), men kan för närvarande inte användas för att smart styra VVB-tanken. Detta beror på att vi inte känner till temperaturen i själva tanken, och om temperaturen i rören blir för låg kan farliga legionellabakterier uppstå. Men du ser varmvattenberedarens förbrukning i Tibber-appen och har alternativet att slå på/av varmvattenberedaren via Homey-appen 🙂

Jag har hört att det är möjligt att ställa in smartstyrning av själva varmvattenberedaren?

Ja, det går att ställa in styrning av varmvattenberedaren om du har Homey + Tibber + Heavy Duty Switch. Du fortsätter med att lägga till Tibber till Homey så att du får information om elpris och förbrukning till Homey. Dessutom ställer du in en separat automatisering i Homey som bestämmer när Heavy Duty Switch ska slås på/av. Exempel: När tiden är 06:00 till 11:00 -> måste VVS-tanken vara av eller: När elpriset är xxx --> ska xxx stängas av. MEN – Om temperaturen i rören är låg för länge kan det bildas legionellabakterier.

Måste en temperatursensor installeras i varmvattenberedaren för att få smartstyrning via Heavy Duty Switch?

Ja. Den smartaste styrningen får du om något mäter temperaturen i vattentanken. Tibber undersöker just nu möjligheterna kring detta.

Jag vill styra min varmvattenberedare så att den inte värmer upp vattnet under de fyra dyraste timmarna på dagen. Vad behöver jag göra?

Detta gör du genom att ställa in en styrenhet via Homey gateway och Aeotec Heavy Duty Switch. Men återigen – vi rekommenderar INTE smartstyrning av varmvattentanken eftersom du kan få en kall tank samt att det kan uppstå legionellabakterier.

Kan Heavy Duty Switch användas för att slå på/av jacuzzin via Tibber-appen?

Ja, genom att ansluta Heavy Duty Switch kan du övervaka förbrukningen och fjärrstyra strömmen till jacuzzin 🙂