Alla nya energimätare har en HAN-port som låter dig läsa din förbrukning realtid. Men det är inte lika enkelt att ansluta Pulse till elmätaren som det är att ansluta en nätverkssladd till din dator. Nedan har du en guide för hur installerar din Pulse, så du kan börja se din elförbrukning i realtid via vår app. Du kommer också att kunna se belastningen på var och en av faserna du har i ditt hem.

Såhär installerar du din Pulse:

1. Öppna paketet och packa upp din Tibber Pulse, en USB-kabel och en nätverkskabel.

2. Kontakta nätbolaget och be dem öppna din elmätares HAN-port.

3. Fäst Pulse på din elmätare.

4. Koppla in strömförsörjning till Pulse. Pulse måste under hela installation ha strömförsörjning via USB, men när du är färdig kan USB-sladden kopplas bort (Vissa undantag finns, exempelvis om du har den ansluten till en Kamstrup-mätare. Då behöver den extern el hela tiden).

5. Koppla nätverkssladden mellan Pulse och elmätaren.

6. När Pulse är redo att installeras lyser den grönt.

7. För att starta installationen går du in i Tibber-appen och sedan till Power-ups.

8. Välj Pulse. När du trycker på Connect leder appen dig genom resten av processen, så bara att följa instruktionerna.

Färdig! Nu är du redo hitta dina eltjuvar!

Såhär öppnar du HAN-porten:

HAN-porten på energimätaren är en RJ45-port. Det är samma port som du hittar på din router eller dator. Du kan därför använda en vanlig nätverkskabel för att ansluta Pulse till din mätare. Om kabeln från paketet är för kort kan du använda en längre om det behövs.

Illustrerad HAN-port och Pulse.

När HAN-porten är aktiv skickas information från din mätare via kabeln till den anslutna enheten, till exempel Pulse.

Som standard är HAN-porten stängd, så att inga obehöriga kan kontrollera din förbrukning. För att aktivera porten måste du därför kontakta ditt nätbolag. Vissa nätbolag måste du ringa för att få detta gjort, medan andra erbjuder detta via deras webbsida om du loggar in med exempelvis BankID.

Här placerar du Pulse:

För att Pulse ska fungera är den beroende av en bra WiFi-anslutning, antingen via ditt eget eller kanske ett grannätverk. Många har Pulse placerat inuti ett energiskåp, till exempel i en källare, där WiFi-täckningen inte är den bästa . I dessa fall kan det vara en idé att placera Pulse på utsidan för att få en bättre signal.

Om du upplever att Pulse har problem med att ansluta till ditt nätverk, för att den sitter inuti ett skåp eller utomhus, kan du behöva ändra riktningen Pulse antenn. På bilden till vänster ser du hur antennen placeras inuti Pulse. Försök att ändra riktning så att den är korrekt i förhållande till din router.

Illustrerad hur du kan  ändra riktningen Pulse antenn.

När det gäller att placera Pulse i ett utomhusskåp måste du veta att Pulse endast är avsedd för inomhusbruk. Vi har testat det för att fungera i upp till -20 grader celcius, så temperaturen kommer normalt inte att ge dig några problem. Pulse tål dock inte vatten och måste därför placeras någonstans torrt utan risk för kondens. En lösning kan vara att placera Pulse i en försluten behållare eller plastpåse. Du bör också känna till att om Pulse slutar fungera på grund av vattenskador täcks detta inte av garantin.

FAQ:

Visar Pulse hur mycket ström varje enhet i mitt drar?

Vi tar emot data från din mätare var 2:a till 10:e sekund, beroende på din elmätare. Detta är tyvärr inte det tillräckligt bra för att vi ska kunna se exakt vilka typ av enheter du slår på och av, men det hjälper dig att undersöka vilka enheter som drar energi i ditt hem. När du slår på och stänger av utrustning eller säkringar kan du se hur din förbrukning förändras i vår app!

Kan Pulse lastbalansera när jag laddar min bil?

Om du har en Easee- ellar Zaptec-laddare installerad för att ladda din EV kan du ställa in lastbalansering i appen. Pulse justerar sedan laddningshastigheten beroende på belastningen på din huvudsäkring. Därför behöver du inte oroa dig för att huvudsäkringen går mitt i matlagningen eller när du ligger och sover.