Tibber skickar ut en faktura per elavtal, en gång i månaden och du får den under den första eller andra veckan i månaden.

Fakturan skickas via e-post och finns även tillgänglig i appen📱 samt i din internetbank om du valt e-faktura.

📅 Förfallotid och förfallodatum

En faktura från Tibber har alltid en betalningsfrist på minst 14 dagar och förfallodagen beror på när fakturan skickas ut. Detta kan alltså variera månad för månad. Men ses normalt mellan den 15 och 30 i varje månad.

Betalningsmetoder

Autogiro

Du kan enkelt ansöka om Autogiro via Tibberappen. Gå till Mitt konto - Betalningssätt. När du har konfigurerat Autogiro via appen dras alla obetalda fakturor automatiskt på förfallodagen sålänge det finns betalningsmedel på kontot du kopplat.

e-faktura

Om du vill ha e-faktura ansöker du om detta i din internetbank i en webbläsare, oftast går det inte genom bankens app. e-faktura-status finns i Tibberappen om det är anmält, gå till Mitt konto - Betalningssätt.

Faktura för nätavgifter

Tibber fakturerar för elavtalet och du får en separata fakturor för elnätsavtalet från ditt nätbolag. Om du behöver hjälp med att förstå nätfakturan kan du läsa mer här.

Så beräknar vi din elfaktura

Elpriset varierar timme för timme dygnet runt, och det gör också din förbrukning. Så här beräknas din fakturerade kostnad:

Summan av [Förbrukning för varje timme x elpriset för samma timme]

Snittpriset som redovisas är ett så kallat viktat medelvärde vilket beräknas så här:

Summan av [Förbrukning för varje timme x elpriset för samma timme] delat med antalet kilowattimmar för perioden,

snittpriset varierar alltså beroende på vilken tid på dygnet du förbrukar mest el, är det under dygnets billigare timmar kommer du ha ett lägre snittpris än om du förbrukar med under dygnets dyrare timmar.

För att fakturan inte ska bli över 700 rader📜 har vi förenklat den genom att visa det viktade snittpriset istället för varje timmes pris.

Om du vill veta hur mycket elen har kostat dig inom en viss timme kan du hitta detta i Tibberappen under Analyser - Förbrukning - Detaljerad graf - Dag. Här kan du se din förbrukning och kostnad timme för timme, dag för dag och månad för månad.

Eftersom fakturan baseras på din specifika konsumtion x pris under en viss timme kan ditt genomsnittliga pris avvika från grannens. Kanske har du använt några av våra integrationer och flyttat din förbrukning till de billigaste timmarna på dygnet?