Algemeen
Het vernieuwde slim laden
Meer dan een week geleden bijgewerkt

We hebben er hard doch zorgvuldig aan gewerkt, slim laden 2.0. De basis blijft hetzelfde, we sturen de laadmomenten naar goedkoopste uren binnen de totale laadsessie, echter geeft het vernieuwde slim laden je een uitgebreider en gebruiksvriendelijker overzicht van het laadproces. Meer weten over de basis van Slim laden? Lees hier verder.

Voor we starten, een korte uitleg over een aantal belangrijke termen:

• Geïntegreerde auto: Auto’s die je direct kan integreren met de Tibber-app. Je vindt ze in de app onder Power-ups. Middels de Power-up kan Tibber rechtstreeks met de auto communiceren.

• Niet-geïntegreerde auto: Als er geen Power-up voor je auto beschikbaar is, heb je een niet-geïntegreerde auto. Je kunt deze alsnog toevoegen in de app via Jij > Elektrische auto’s > Auto toevoegen > Niet geïntegreerd. We kunnen niet direct met je auto communiceren, daarom heb je een geïntegreerd laadpunt nodig om slim te laden.

• Geïntegreerd laadpunt: Een geïntegreerd laadpunt is een laadpunt met een directe integratie met Tibber. Je vindt ook deze in de app onder Power-ups Met een geïntegreerd laadpunt kun je altijd slim laden, of deze nu geïntegreerd is of niet.

Wat is nieuw?

1. Slimme laadinstellingen verplaatst naar de auto 🚗

Met het nieuwe slim laden staat de auto centraal. De instellingen voor slim laden zijn dan ook verplaatst naar de auto, of deze nu geïntegreerd is of niet. Instellingen die specifiek zijn voor het laadpunt, zoals bijvoorbeeld de laadsnelheid, kun je nog wel steeds vinden onder de instellingen van het laadpunt.

Ondanks dat een aantal instellingen verplaatst zijn, wordt slim laden via een geïntegreerd laadpunt nog steeds sterk aanbevolen. Ook blijft het voor een niet-geïntegreerde auto noodzakelijk om een geïntegreerd laadpunt aan Tibber te koppelen, zodat de slimme laadinstellingen in de Power-Up van de auto verschijnen.

Heb je een laadpunt aangesloten, maar geen auto aan de Tibber-app gekoppeld? Dan hebben we een standaard auto voor je ingesteld, je kunt deze zelf aanpassen.

2. Nieuwe functies en laadschermen 🎉

Statusupdates

In deze update hebben we de hoofdpagina van de auto's en laadpunten interactiever gemaakt op basis van hun huidige status. Deze update geeft je meer overzicht, zodat je de status, zoals "Wachten op lagere prijzen," "Laadpunt niet verbonden," en "Niet aan het laden," van de auto en het laadpunt gemakkelijk kunt volgen.

Slim laadplan

Het slimme laadplan geeft je een overzicht van het laadschema van je auto. De grafiek laat je precies zien wanneer slim laden gepland staat:

• Blauw: Laden staat gepland, de prijzen voor deze periode zijn al beschikbaar. Door erop te tikken, zie je details zoals de kosten, batterijniveaus en het verbruik voor deze periode.

• Grijs: De prijzen voor deze periode zijn nog niet bekend, maar op basis van onze voorspellingen verwachten we hier wel te gaan laden. Het kan zijn dat deze periodes nog worden aangepast na het beschikbaar komen van de prijzen. Dit doen we om de nauwkeurigheid van je slim laadplan te verbeteren en jou kosten te besparen.

De praktijk - Hoe werkt slim laden met jouw setup?

Geïntegreerde auto (zonder geïntegreerd laadpunt)

Bij een geïntegreerde auto kan Tibber rechtstreeks met je auto communiceren en daarmee het laden automatisch starten en stoppen. Hierdoor kun je slim laden zonder een geïntegreerd laadpunt.

Sommige geïntegreerde auto's zoals Polestar & Volvo Recharge staan Tibber echter niet toe om het laden te starten/stoppen. Deze auto’s vereisen daarom wél een geïntegreerd laadpunt om slim te kunnen laden. Ze staan wel toe dat we het batterijniveau (SoC) ophalen. Het voordeel van de Power-up is daarom dat je het batterijniveau van de auto niet handmatig hoeft in te stellen. 🤝

Hoe slim laden werkt voor geïntegreerde auto's

• Elke 15 minuten raadpleegt Tibber de API van de fabrikant om te controleren of de auto is verbonden met een laadpunt.

• Tibber gebruikt de API van de fabrikant om gegevens over de EV te verzamelen, waaronder of deze zich op het thuisadres bevindt, welk batterijniveau de auto heeft en wat de batterijcapaciteit en het laadvermogen zijn.

• Tibber controleert de ingestelde vertrektijd en de stroomprijzen in de Tibber-app.

• De gegevens worden gebruikt om een laadschema te maken, en als er ruimte voor is, wordt de hele of een deel van de laadsessie uitgesteld naar de goedkoopste uren.

• We doen dit op verschillende manieren. Om het laden uit te stellen maken we meestal gebruik van ‘planning’ of ‘uitgesteld laden’, dezelfde functies als in de app van de autofabrikant zelf.

• Als het dan tijd is om te laden, activeren we dit via ‘planning’ of door de functie ‘uitgesteld laden’ weer uit te schakelen.

De eerste keer dat we je auto slim laden maken we gebruik van gestandaardiseerde waarden (3,5 kW/5,0 kW) voor de laadsnelheid. Bij volgende laadsessies passen we slimmigheidjes toe om de juiste laadtijd te verkrijgen.

Ook met een geïntegreerde auto wordt een geïntegreerd laadpunt nog steeds aanbevolen. Meer daarover lees je hieronder.

Geïntegreerde auto + geïntegreerd laadpunt

Een geïntegreerd laadpunt, naast een geïntegreerde auto wordt nog steeds sterk aanbevolen. Als deze is aangesloten, zullen we het laadpunt gebruiken voor het daadwerkelijke laden om de volgende redenen:

1. Onze schema's worden nauwkeuriger met een aangesloten laadpunt omdat we de daadwerkelijke laadsnelheid dan weten - bij auto's gebruiken we het gemiddelde van de laatste sessie.

2. Bij geïntegreerde auto's kan het tot 20 minuten duren voordat onze opdrachten worden verwerkt (bijvoorbeeld bij het pauzeren van het laden).

3. We hebben meer informatie en een betere afhandeling van de laadsessie in het algemeen. ✨

Let op: Als een onbekende auto verbinding maakt met jouw laadpunt, dan heeft het niet gelijk toegang tot slim laden. Als je de auto van een vriend 's nachts bij jou thuis slim wilt laden, dan moet deze auto eerst aan Tibber worden toegevoegd, hetzij via een Power-up óf door gebruik te maken van de functie voor niet-geïntegreerde auto's.

Hoe slim laden werkt voor geïntegreerde auto's met geïntegreerd laadpunt

We starten het laden via het laadpunt en halen daarnaast de autogegevens op via je auto, zoals het batterijniveau en de locatie. Bij het gebruik van het geselecteerde laadpunt voor je auto, zullen we het laadpunt gebruiken voor slim laden. Als er geen laadpunt beschikbaar is, voeren we slim laden rechtstreeks vanuit je voertuig uit.

• De elektrische auto is verbonden met het laadpunt.

• Tibber merkt op dat de auto is verbonden en ons algoritme wordt geactiveerd.

• Tibber gebruikt de API van de fabrikant om gegevens over de auto te verzamelen, waaronder of deze zich op het thuisadres bevindt, welk batterijniveau de auto heeft en wat de batterijcapaciteit is.

• Tibber roept vervolgens de API van het laadpunt aan om gegevens op te halen over de gemiddelde laadsnelheid tijdens de laatste laadsessie.

• Tibber controleert de ingestelde vertrektijd en de stroomprijzen in de app.

• Gegevens van de verschillende bronnen worden gebruikt om een laadschema te maken en als er ruimte is, wordt de hele laadsessie of delen ervan uitgesteld naar de goedkoopste uren.

• Als er ruimte is om het laden uit te stellen, zal Tibber de beschikbare stroom instellen op 4A, wat zo laag is dat geen enkele elektrische of hybride auto kan beginnen met laden. (Het minimum is meestal 6A of 7,2A, afhankelijk van het model).

• Wanneer het tijd is om te beginnen met laden, wordt de beschikbare stroom gereset naar de maximale hoeveelheid stroom, die wordt bepaald door bijvoorbeeld de boordlader van de auto, load balancing, hoofdzekeringen, enz.

De eerste keer dat we je auto slim laden maken we gebruik van gestandaardiseerde waarden (3,5 kW/5,0 kW) voor de laadsnelheid. Bij volgende laadsessies passen we slimmigheidjes toe om de juiste laadtijd te verkrijgen.

Niet-geïntegreerde auto + geïntegreerd laadpunt

Omdat we niet kunnen communiceren met een niet-geïntegreerde auto, heb je een geïntegreerd laadpunt nodig om slim te kunnen laden met Tibber. Heb je een geïntegreerd laadpunt, dan maakt het niet uit welk model elektrische auto je hebt, je kunt dan altijd slim laden via de Tibber-app.

Om een niet-geïntegreerde auto toe te voegen, ga je naar:

Jij > Elektrische auto’s > Auto toevoegen > Niet geïntegreerd.

Hoe slim laden werkt voor niet-geïntegreerde auto's en geïntegreerd laadpunt

Het daadwerkelijke starten/stoppen van het laden gebeurt op dezelfde manier als bij een geïntegreerd laadpunt mét geïntegreerde auto, maar omdat Tibber de dynamische gegevens van je auto, zoals de batterijgrootte en het batterijniveau (SoC), niet rechtstreeks uit de auto kan halen, moeten we vertrouwen we op de geïntegreerd laadpunt en een meer statisch model van de auto.

Omdat we het batterijniveau niet kunnen uitlezen, ging ons algoritme er vroeger vanuit dat je met een elektrische auto altijd 50% batterijniveau had op het moment dat je de stekker in het stopcontact stak. Met een hybride auto was dit 0%. We weten natuurlijk dat dit niet altijd het geval was… Als je dan een elektrische auto inplugde met 20% batterijniveau, gebeurde het dat het slimme laden eindigde toen de auto ongeveer 70% batterijniveau had, misschien minder dan je had gewild… Dit is nog steeds de standaardinstelling

Voor de optimale lading moet je dan ook vóór elke laadsessie het huidige batterijniveau en de batterijgrootte van je auto instellen in de Tibber-app, maar je kunt er ook voor kiezen om je eigen standaardwaarde in te stellen die meestal overeenkomt met de status van je auto 's avonds.

De eerste keer dat we je auto slim laden maken we gebruik van gestandaardiseerde waarden (3,5 kW/5,0 kW) voor de laadsnelheid. Bij volgende laadsessies passen we slimmigheidjes toe om de juiste laadtijd te verkrijgen.

Alleen een geïntegreerd laadpunt

Als je een geïntegreerd laadpunt hebt kun je altijd slim laden, met elk auto model, geïntegreerd of niet.

Hoe slim laden werkt voor niet-geïntegreerde auto's en geïntegreerd laadpunt

Als je alleen een geïntegreerd laadpunt hebt maken we alsnog een auto voor je aan in de Tibber-app. Deze wordt weergegeven als “Tibber Tribe 1” op je startscherm. Dit is nodig omdat je een auto (geïntegreerd of niet) nodig hebt om toegang te krijgen tot de slimme laadinstellingen.

Zorg ervoor dat je de slimme laadinstellingen bijwerkt door op het ⚙️-pictogram te klikken voordat je eerste slimme laadsessie begint. Pas de batterijgrootte aan aan je specifieke auto en stel dagelijkse vertrektijden in zodat Tibber weet wanneer je van plan bent te vertrekken. Misschien wil je hem ook wel een persoonlijke naam geven!

Om de slimme laadprestaties voor offline auto's te optimaliseren, moet je de huidige batterijniveau vóór elke slimme laadsessie bijwerken, maar je kunt er ook voor kiezen om een standaardwaarde in te stellen die meestal overeenkomt met de status van je auto 's avonds.

De eerste keer dat we je auto slim laden maken we gebruik van gestandaardiseerde waarden (3,5 kW/5,0 kW) voor de laadsnelheid. Bij volgende laadsessies passen we slimmigheidjes toe om de juiste laadtijd te verkrijgen.

Q&A - SC 2.0

Waarom is er nog een Power-up voor het laadpunt als jullie de laadinstellingen naar de auto verplaatst hebben?

Specifieke instellingen zijn voor het laadpunt kun je nog steeds onder de Power-up van het laadpunt vinden. Denk bijvoorbeeld aan load balancing.

Zijn de instellingen die in de auto te vinden waren veranderd?

Alle voormalige functionaliteiten zijn behouden gebleven, maar er zijn een aantal extra instellingen aan toegevoegd. Deze zijn verplaatst van het laadpunt naar de auto.

Waar kan ik het kostenoverzicht vinden voor het laden van mijn auto?

Je kunt de kosten van een individuele laadsessie zien zodra je op een bepaald uur drukt in het slims laadplan. De geaccumuleerde historische kosten zijn nu te vinden in de Power-up van de auto.

Heb je nog vragen? Er is een goede kans dat je het antwoord kunt vinden in onze andere handige hulpartikelen.

Als je liever direct met ons wilt praten, kun je altijd een bericht sturen via de app, onze website, of een e-mail sturen naar hello@tibber.com. We staan voor je klaar van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00! 📬​