Alle nye strømmålere har i dag en HAN-kontakt (lovpålagt) som gir deg muligheten til å lese av strømforbruket ditt. Dessverre er det for de fleste ikke så enkelt som å plugge inn en kabel i datamaskinen, og det ville jo heller ikke vært så veldig praktisk i lengden. Tibber Pulse kan derfor kobles til strømmåleren din og gir deg mulighet til å følge med på strømforbruket ditt i realtid gjennom appen vår! Du vil også kunne se hvor stor last det er på hver enkelt fase inn til boligen din.

Slik installerer du Tibber Pulse:

I pakken får du Pulse, en USB kabel og en nettverkskabel. Når du installerer Pulse må den være koblet til strøm fra USB under selve installasjonen, men den kan i de fleste tilfeller fjernes i etterkant (noen unntak gjelder hvis du har Kamstrup måler). Når Pulse er tilkoblet USB før installasjonen så vil den lyse grønt.

For å starte installasjonen går du inn i appen vår. Der går du inn på Power-ups og velger Pulse fra listen som kommer opp. Når du trykker på Koble til vil appen veilede deg videre under installasjonen, så følg anvisningene.

NB! For at Pulse skal fungere så må HAN-porten være aktivert gjennom nettselskapet ditt. Det kan gjøres via telefon eller også via nettsidene til noen av selskapene.

Kan Pulse se hvor mye strøm ting i hjemmet trekker?

Vi mottar data fra måleren hvert 2-10 sekund, avhengig av måler. Dette er dessverre ikke bra nok oppløsning til at vi kan se nøyaktig hva du skrur av eller på, men det hjelper deg likevel til å kunne undersøke hva du har koblet til hjemme som trekker mye strøm. Ved å skru av eller på utstyr og/eller sikringer kan du utstyret som trekker mest strøm hjemme hos deg.

Kan Pulse lastbalansere elbilladingen?

Har du en Easee-lader til elbilen din, så vil Pulse kunne sette opp eller ned ladehastigheten avhengig av belastningen på hovedsikringen din. Du slipper derfor å være redd for at boligen mister strømmen midt under matlagingen eller i løpet av natten.

Dette er HAN-port og slik åpner du den:

HAN-porten på målerne benytter seg av en RJ45-inngang. Det er samme inngang du finner for nettverkskabler på datamaskinen eller ruteren din. Du kan derfor bruke en vanlig nettverkskabel mellom Pulse og strømmåleren din i stedet for den kabelen som følger med.

Når HAN-porten er aktivert blir informasjonen fra måleren sendt via porten videre til tilkoblet utstyr, som for eksempel Pulse.

Som standard er HAN-porten stengt, slik at det ikke er mulig å hente ut data om forbruket ditt fra måleren. For å aktivere HAN-porten må du derfor kontakte nettselskapet ditt. Hos noen nettselskaper må du ringe inn for å få åpnet porten, mens hos andre må du logge inn på nettsidene med BankID for å få den aktivert.

Plassering av Pulse:

For at Pulse skal fungere er den avhengig av tilgang til et WiFi-nettverk, enten ditt eget eller kanskje en nabo sitt om ditt ikke når frem i for eksempel et borettslag.

Mange har Pulse plassert inne i strømselskapet i for eksempel en kjeller hvor dekningen ikke er strålende. Det kan da være en idé å sette Pulse på utsiden av skapet for å bedre mottaket.

Ved plassering utendørs eller i et innvendig skap kan Pulse i noen tilfeller være i grenseland hva signalstyrken angår. Da kan det hjelpe å endre retningen på Pulse slik at antennen blir stående riktig i forhold til ruteren din.

Apropos sette opp Pulse i utvendig skap, så er Pulse kun designet for bruk innendørs. Vi har testet den til å fungere ned mot 20 minusgrader, så temperaturen skal vanligvis ikke by på problemer. Den er derimot ikke noe glad i vann, og må derfor stå fuktfritt uten fare kondens også. Skulle derfor Pulse slutte å fungere grunnet fuktskade, så vil dessverre ikke garanti eller reklamasjon dekke dette.

Hvilke målere fungerer Pulse på?

Pulse vil fungere på alle målere som har en HAN-port. De du finner i Norge er:

Aidon:

På Aidon målere vil du finne HAN-porten på høyre side, enten bak en flapp eller som en kabel som stikker ut på siden. Om det ikke er en HAN-port på Aidon måleren din så må du kontakte nettselskapet ditt som vil ordne dette for deg kostnadsfritt, vanligvis gjennom bytte av måleren.

Kaifa/Nuri:

På Kaifa/Nuri sine målere finner du HAN-porten bak en flapp på venstre side ved siden av displayet.

Kamstrup:

Kamstrup har ikke innebygget HAN-port. Du må derfor ha en adapter for å kunne koble til Pulse. Hvis du allerede har adapteren på måleren din, så er den plassert i toppen av måleren din. Om du ikke finner adapteren der må du kontakte nettselskapet ditt, slik at de kan sende den til deg. Hvis måleren er av en eldre type kan det også hende nettselskapet må bytte måleren, men de gjør da dette uten kostnad.

Landis+Gyr/Embriq:

Denne strømmåleren har ikke innebygget HAN-port. For å kunne benytte Pulse må du derfor kontakte nettselskapet ditt for å få en HAN-adapter. Noen nettselskaper gir ut adapteren uten kostnad, mens den hos andre igjen koster opp mot rundt 1200 kroner.

Tags: puls hanport han-port han